Ga jij ook aan de slag als taalmaatje?

In 2022 hebben we via de Bibliotheek aan de Vliet meer dan 60 taalmaatjes in Leidschendam en Voorburg gekoppeld aan taalvragers. Een mooi succes! Maar we zijn er nog niet: in het nieuwe jaar willen we maar liefst 70 taalkoppels maken. En daar kan jij ons bij helpen. Wil jij ook een anderstalige helpen met de Nederlandse taal en heb je minimaal 1 uur per week tijd om in de Bibliotheek Voorburg of Leidschendam af te spreken? Word dan taalmaatje!

Taalmaatje, hoe werkt dat precies?

Elke week komen in de Bibliotheek aan de Vliet vele taalmaatjes samen met hun taalvrager. Dat is iemand voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Als taalmaatje spreek je elke week één uur bij voorkeur in de bibliotheek, online of ergens anders af. Door samen koffie/thee te drinken of te wandelen en te oefenen met spreken, luisteren, lezen en/of schrijven, verbetert de taalvrager zijn Nederlands en leren jullie ook veel van elkaars taal en cultuur. Het is belangrijk dat je als taalmaatje een ander kunt motiveren. Integratie en zelfredzaamheid van de deelnemer staan voorop. De ontmoetingen zijn wekelijks gedurende de periode van één jaar.

Door het helpen van een anderstalige draag je bij aan zijn of haar ontwikkeling een zelfstandige en blijere Nederlander te worden en maak jij daarmee de wereld een klein beetje mooier. En dat is een hele mooie taak! Elke week krijgen we weer enthousiaste reacties van taalmaatjes en taalvragers: ‘We hadden meteen een klik, het is altijd een leuk uurtje’. Of: ‘Mijn taalmaatje helpt me om uit mijn comfortzone te komen. Het is fijn om met haar te praten’.


Leerzaam en leuk vrijwilligerswerk, met een mooie beloning

‘Om aan de slag te gaan als taalmaatje is het van belang dat je sociaal ingesteld bent. Daarnaast ben je geïnteresseerd in andere culturen en in staat om gesprekken te voeren met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen’, vertelt vrijwilligerscoördinator Carola. We organiseren een basistraining, waarin we je handvatten geven om als taalmaatje aan de slag te kunnen. Daar maak je ook meteen kennis met andere taalmaatjes. Na het kennismakingsgesprek word je gekoppeld aan een taalvrager en kan het feest beginnen. Als dank voor je inzet als taalmaatje krijg je een gratis lidmaatschap (basispas) van de Bibliotheek aan de Vliet voor de duur van één jaar.
                                                    

Heb je interesse?

Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als taalmaatje? Ben jij wekelijks minimaal één uur beschikbaar voor de duur van één jaar (of langer)? Beheer je de Nederlandse taal goed en beschik je over goede communicatieve en digitale vaardigheden? Dan zijn we zeker op zoek naar jou.

In januari organiseren we twee kennismakingsbijeenkomsten.

In de Bibliotheek Voorburg vindt deze plaats op dinsdag 10 januari van 16.30 uur tot ca. 17.30 uur (inloop vanaf 16.15 uur). In de Bibliotheek Rijswijk vindt deze plaats op woensdag 18 januari van 10.30 tot ca. 11.30 uur (inloop vanaf 10.15 uur). 

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan vast in via onze website: https://www.bibliotheekaandevliet.nl/leven-lang-leren/taalhuis.html onder het kopje ‘Word taalmaatje’.

Na 9 januari ontvang je meer informatie van ons.

Heb je tussendoor nog vragen? Stuur dan een mailtje naar

taalhuis@bibliotheekaandevliet.nl