Stompwijkse records in Thialf

Ook in de laatste maand van het oude jaar waren de Stompwijkse schaatsers actief in wedstrijdverband. Een aantal reisden af naar Thialf om hier op snel ijs nieuwe records te kunnen rijden. Op 17 december namen Anne Spruijt en Guusje van Santen deel aan het Afstandenkampioenschap van het district Sassenheim. Guusje won bij de meisjes jun A zowel de 500 meter (45.80) als de 1500 meter (2.20.60). Anne eindigde bij de meisjes jun C op beide afstanden als 4e met nieuw p.r.’s. Op de 500 meter scoorde ze 47.58 en op de 1500 meter 2.27.99, een verbetering van haar beste tijd met ruim 12 sec.

Op Nieuwjaarsdag stond Anne weer aan de start in Thialf. Ze dook met 47.31 onder haar oude p.r. Op de 1000 meter was ze met 1.36.77 ook sneller dan ooit (5 sec).

Freek Bennis, later aan het seizoen begonnen door een buitenland stage, kwam in Thialf tijdens een recordwedstrijd tot 2.12.52. Dit was geen p.r. maar wel een goede tijd om het seizoen mee te beginnen.

Op de Uithof vielen er relatief veel wedstrijden uit door Kerst, Oud en Nieuw en gladde wegen. De wedstrijden die wel doorgingen hadden veelal te maken met slechte omstandigheden (wind, regen, kou).

Op 11 december werd er op de Uithof voor de eerste maak gestreden om de Boelsma bokaal, als eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden topsprinter Menno Boelsma en diens vader Ger Boelsma sr. Het betrof een wedstrijd over 100 meter. Merle van Rijn stond hierbij aan de start en haalde met 13,89 de halve finale bij de meisjes pupillen A net niet.

In overzicht staan de snelste Uithoftijden in de maand december per rijder vermeld.

Tom de Haas