Subsidie voor buurtactiviteiten en het aantrekken van vrijwilligers en leden    

Verenigingen die een activiteit organiseren voor de hele buurt, kunnen vanaf januari 2023 een financiële bijdrage aanvragen bij Vlietwensen. Het college stelt hiervoor in ieder geval het komende jaar € 25.000 ter beschikking. Daarnaast is er via de gemeente subsidie aan te vragen voor het aantrekken van nieuwe vrijwilligers en leden. Op deze twee manieren wil het college de verenigingen, ondersteunen bij de belangrijke rol die zij hebben voor de buurt waarin ze staan.

Bijdrage Vlietwensen voor buurtactiviteiten

Wethouder Marcel Belt: “Verenigingen zijn belangrijk voor onze gemeente. Ze kennen de wijk waarin ze staan vaak goed en ze zijn een uitgelezen plek om nieuwe mensen te leren kennen en allerlei vaardigheden te ontwikkelen. Daarom ondersteunen we hen graag bij het organiseren van activiteiten voor de hele buurt. Bijvoorbeeld een voetbaltoernooi waar iedereen aan mee mag doen, een lunch voor ouderen die eenzaam zijn, een opruimactie in de wijk, of een andere activiteit om samen met de buurt de buitenruimte schoner, veiliger en leuker te maken, of om meer contact tussen buren te stimuleren.”

Verenigingen, inclusief scouting, kunnen voor dit soort activiteiten vanaf eind januari 2023 een bijdrage aanvragen via www.vlietwensen.nl

Subsidie Maatschappelijk Verantwoord Verenigen (MVV)

Voor het voortbestaan van verenigingen is het noodzakelijk om voldoende vrijwilligers én leden te hebben. Dit is soms een uitdaging, zeker omdat veel verenigingen tijdens de coronacrisis veel leden en vrijwilligers hebben zien gaan. Daarom is besloten om de subsidieregeling Maatschappelijk Verantwoord Verenigen helemaal toe te spitsen op het versterken van de vereniging. Bijvoorbeeld het aanbieden van een training aan vrijwilligers, of een open dag of een evenement in de wijk waarbij buurtbewoners kennis kunnen maken met het aanbod van een vereniging.

Verenigingen en scouting kunnen hiervoor bij de gemeente per jaar maximaal €1.000,— aanvragen. Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure staat vanaf januari op www.lv.nl/mvv