Marathonschaatsen

Afgelopen zaterdag op de Ireen Wüst ijspiste in Tilburg werd de elfde wedstrijd om de KPN cup verreden. Vochtige lucht van +/- 8 graden zorgde ervoor dat er mist boven de ijsvloer hing. Het ijs sloeg al snel aan in naar een wit tapijt. Bijzonder zwaar voor de schaatsers. Velen moesten dan ook de wedstrijden voortijdig verlaten. Uitgeput hingen ze over de kussens.

Als eerste van start Dames Beloften. 6 rijdsters pakten een ronde voor. Jeanne Berkhout was de snelste voor Eline van Voorde en Yaele Preuger.

Foto: Instagram Tjilde Bennis
 

Vervolgens de Dames Top. Ook hier pakten 6 rijdsters na zware inspanning een ronde voor daarbij was aanvankelijk ook Tjilde Bennis, helaas ging ze na driekwart ronde voor onderuit. Ze sloot noodgedwongen weer bij het peloton aan. Snelste van de zes was Ineke Dedden voor Roza Blokker en Emma Engberts. Tjilde werd 27e.

Bij de Heren Top was het een zogenaamde doorstroom wedstrijd waarin de beste Beloftenrijders bij de Top Divisie mogen meerijden. Ook hier was het ijs super zwaar aangeslagen. 8 Man slaagden erin een ronde voor te pakken waaronder Nederlands Kampioen bij de Beloften Wabe de Rooij rijdend voor GroeneHartSport. Aanvankelijk zat Christiaan Hoekstra ook bij de koplopers. Helaas ging het niet goed en hij moest uitgeput afhaken. Bart Hoolwerf was de snelste van de 6, voor Harm Visser en de Belg Bart Swings. Wabe werd 5e.

Volgende wedstrijd a.s. zondag in Alkmaar voor de Topdivisies. Dan vertrekt het peloton naar de Oostenrijkse Weissensee voor het Open Nederlandse Kampioenschap op zaterdag 28 februari en het rijden van de Alternatieve Elfstedentocht op woensdag 1 februari. Daarvan komen vast beelden bij de NOS. Tevens rijden daar dan duizenden schaatsliefhebbers hun tochten.

Aad de Haas