In memoriam Anthon van der Haar

Woensdag 25 januari is Anthon van der Haar, oud voorzitter en erelid van IJsclub ‘Nut en Vermaak’ op 70 jarige leeftijd overleden.

Anthon heeft de voorzittershamer van 1997 tot en met 2001 in handen gehad, maar was al actief vanaf het moment dat de IJsclub zich rond 1980 met langebaanschaatsen op de Haagse Uithof en in Leiden ging bezighouden. Hij was een verdienstelijke en toegankelijke kracht die overal klaar voor stond.

Anthon was zelf geen goed schaatser, het liefste was hij te vinden op natuurijs. Hij woonde immers aan de Nieuwe Vaart, juist daar waar de activiteiten plaatsvonden. Hij was één van de organisatoren van het eerste uur en stond altijd paraat. Hij stelde materiaal en vergaderruimte ter beschikking als dat nodig was, van voor bijvoorbeeld kortebaanwedstrijden, carnaval, koek en zopie, begeleiding tijdens de Elfstedentochten etc. ect.

Tijdens zijn voorzitterschap heeft hij via het waterschap en de gemeente, het voor elkaar gekregen dat er kluunbruggen in de toertochtroute tot onze beschikking kwamen. Helaas werd er door de slechte winters nooit gebruik van gemaakt, maar de kluunbrug die onder de A4 geplaatst is, wordt tot op heden nog steeds gebruikt door de IJsclub tijdens de wandeltocht ‘Rondom Stompwijk’.

Tijdens mijn laatste bezoek aan hem, hebben we herinneringen opgehaald over de gezellige IJsclubvergaderingen die we beleefden. Wat een plezier hadden we!

Anthon was tot aan zijn dood altijd geïnteresseerd in het wel en wee van de IJsclub. Het was voor hem een hele mooie tijd van zijn leven.

Uit naam van de IJsclub wens ik, Astrid en familie heel veel sterkte toe in de verwerking van het verlies van Anthon.

Frans Oliehoek