Marathon Schaatsen

Afgelopen zaterdag was het peloton in Eindhoven voor de Lichtstad Marathon. Als eerste van start de dames Top. Irene Schouten won met een machtige inspanning door in de slotfase van de wedstrijd naar  de kopgroep te rijden. Met nog een ronde te gaan  perste ze een geweldige slot ronde uit en won nipt voor Esther Kiel en Elsemiek van Maren. Tjilde Bennis werd keurig 10e.

Bij Top Heren, waarbij ook 20 B rijders startte in een z.g.n. doorstroomwedstrijd. 12 man pakte  een ronde voor. Harm Visser won nipt voor Sjoerd den Hertog en Evert Hoolwerf. Christiaan Hoekstra, de voorzitter van de oudste vereniging in Stompwijk, was ook bij de 12 koplopers. Helaas was de tank leeg en finishte als 10e.

Op de Oostenrijkse Weissensee was het de eerste week wachten op de weersomslag, Vrachten sneeuw en geen vorst zorgde voor onbetrouwbaar ijs. Gelukkig klaarde de het op en met minus 12 in de nacht van vrijdag op zaterdag de 28e jan. keerde het tij. Zondag kon het ONK worden gehouden over 120 km i.p.v. 150 km en maandag de Aart Koopmans MemoriaL over 80 km i.p.v. 100 km en woensdag de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee over 200 km.

De eerste wedstrijd was Carry Hekman de winnaar, bij de AKM won Marco van der Tuin en de 200 KM was voor Chrispijn Ariens. Dinsdag en vrijdag was het toeren voor de vele schaatsliefhebbers. Dinsdag  met 650 deelnemers en vrijdag 600. Allemaal op het zelfde baantje  van +\- 9km. Onze voorzitter was goed bezig op het natuurijs, Opmerkelijk was zijn 8e plaats in de kopgroep op de 200 km. Tjilde Bennis had de eerste twee wedstrijden pech door valpartijen maar maakte het op de 200 km helemaal goed door in de kopgroep te eindigen als 16e.

Volgende wedstrijd a.s. zaterdag in Groningen. Start 17.30 uur Heren B. om 19.00 uur de Dames Top en om 20.15 uur Heren Top. Zie livestream bij de KNSB.

Aad de Haas