Hoe doe je dat? Computervraag 2: Wat zijn apps?

Vroeger ging je naar de winkel en kocht je een diskette, later werd dit een cd’tje of dvd’tje, met daarop een programma of spelletje voor je computer. Met de komst van nieuwe technologieën is dat enigszins achterhaald. Door het toenemende gebruik van smartphones en tablets is deze technologie zelfs onmogelijk geworden.

Voor smartphones en tablets zijn er daarom apps ontwikkeld. Dit is een afkorting van “applicatie” (toepassing). Met apps kunnen we programma’s en spelletjes installeren op onze smartphone en tablet. Maar, waar kunnen we deze apps vinden?

Apps zijn aan te schaffen in een online winkel, de appstore. In het vorige artikel schreef ik over het verschil tussen Android en iOS. Het is belangrijk om te weten welk besturingssysteem je gebruikt. Elke fabrikant heeft namelijk zijn eigen winkel met eigen benaming. Voor iOS heet de appstore gewoon “app store”. Voor Android heet de appstore “Google Play”.

Met de komst van Windows 8 heeft Microsoft zijn eigen winkel gelanceerd. Apps zijn hierdoor niet alleen te gebruiken op smartphones en tablets. Ook op je computer kan je apps installeren.

De store is vaak te vinden op het startscherm en te herkennen aan het volgende icoontje:

Microsoft Store (Microsoft)

iOS (Apple)

Google Play (Android)

Doordat iedere fabrikant zijn eigen winkel heeft, kan het voorkomen dat die ene specifieke app niet overal beschikbaar is. Ook het gebruik en de functionaliteiten kunnen per besturingssysteem verschillen. Bij aanschaf van een nieuw apparaat is het mede hierom handig om bij dezelfde fabrikant te blijven. Zeker als je heel erg gehecht bent aan specifieke apps.

Apps zijn over het algemeen gratis. Als je er toch voor moet betalen, dan wordt dit altijd aangegeven. Volgende week zullen we ingaan op enkele apps die we in de appstore kunnen vinden.

Groetjes Micha