Jetty’s eettafel

Afgelopen vrijdag heb ik gegeten bij Jetty’s eettafel. Ik was blij verrast, wat een werk maken de medewerkers er van. Ik dacht: gewoon met je bordje langs de keuken, opscheppen en dan eten. Maar nee, je wordt aan tafel bediend met een drankje, soepje enzovoorts. Wortelsoep, boerenkool met worst en een toetje. 12 kilo aardappels schillen!! Grote pannen en een sterke zoon die even kwam stampen, immers het was een enorme pan. De grote zaal van het Dorpspunt was sfeervol aangekleed. Complimenten aan de vrijwilligers die daar één keer per maand, van 9.00 tot 14.00 uur druk mee zijn.

Ik was aangeschoven omdat de WMO van de gemeente Leidschendam-Voorburg iets kwam vertellen. Immers, dat WMO werk doe ik ook, maar dan in de gemeente Leiden.

Iedereen mocht vertellen waar zij tegen aan lopen en wat de behoefte is. Huishoudelijke hulp en de regio taxi werd veel gehoord. De huishoudelijke hulpen komen minder, mogen  niet alles meer doen, zoals ramen zemen. Herkenbaar, ook in Leiden. Er zijn overal wachtlijsten en een te kort aan thuishulpen/schoonmakers. De thuiszorg organisaties doen wat ze kunnen maar moeten noodgedwongen afschalen. Regio taxi: lang wachten en te laat komen. Ook dat is herkenbaar in meerdere gemeenten.

Er is in Stompwijk zeker behoefte aan incidentele ondersteuning vanuit Leidschendam. Bijv. met de Ipad of mobiele telefoon. Dat moet dan wel zo zijn, dat er iemand naast je zit. En dat is een punt: als er een keer in de maand iemand vanuit Leidschendam in het Dorpspunt komt om te helpen, zal je net zien dat er geen vragen zijn. En als je een vraag hebt, kun je vanuit Stompwijk niet zo gemakkelijk naar een steunpunt in Leidschendam. De medewerkers van de WMO nemen alle vragen mee en laten nog van zich horen in de Dorpsketting.

Wat ik nog wel wil opmerken: de gebiedsregisseurs zitten één keer per maand hier in het Dorpspunt. Zij zullen niet helpen met de Ipad of mobiele telefoon, maar kunnen de vraag wel doorspelen. En verder: in Stompwijk helpen we elkaar. Dat is geweldig maar wil niet zeggen dat de gemeente dan geen rol meer heeft. De schaal is gewoon anders.

Met vriendelijke groet, Jona van der Meer