Tijdscapsule begraven

Woensdag 8 maart  was ‘de Bles’ de locatie van een feestelijke bijeenkomst voor de kopers van nieuwbouwproject De Westeinder in Stompwijk. Een kleinschalig project van 3 appartementen, 8 twee-laags woningen, 2 zeer ruime twee-onder-één-kapwoningen met garage en 21 ruime eengezinswoningen waarvan 9 voorzien van een veranda. Eind 2021/ begin 2022 zijn de woningen verkocht en in de zomer van 2022 is Niersman Bouw Haaglanden gestart met de bouw.

De ontwikkelaar opent de middag en heet de aanwezigen welkom

Architectenbureau Van Vliet tekende het ontwerp en creëerde in samenspraak met de WDevelop Vastgoedontwikkeling stijlvolle, architectonische samenhang met een eigen karakter van de woningen. Aansluitend nam wethouder Bremer van de gemeente Leidschendam-Voorburg, het woord over. Als eerste feliciteert zij aanwezige kopers met hun woning in dit kleinschalig nieuwbouwproject dat voldoet aan de moderne woonwensen. Ook geeft zij aan blij te zijn met deze toevoeging van woningaanbod in het knusse dorp Stompwijk en hoopt dat er nog meer ontwikkeld wordt in de nabije toekomst voor de inwoners van haar gemeente.

Een van de charmante aspecten in het project is het feit dat in het hart van het plan een autovrij groen plein gerealiseerd wordt. Mooi gelegen tussen de uitgestrekte polders met veel groen en water. De Westeinder is opgezet als een autoluwe wijk. De auto heeft geen prominente plaats in de wijk. Parkeren kan straks in speciaal daarvoor ingerichte parkeerhavens of op eigen terrein. De auto’s die hier rijden zijn te gast en rijden hier straks stapvoets. Fietsers, wandelaars en spelende kinderen kunnen zo veilig en onbevangen de ruimte nemen. Kortom, een nieuwe woonwijk waar de bewoners straks met elkaar kunnen bouwen aan hun toekomst.

Ook de bouwer van al dit moois neemt nog graag even het woord. Hij vertelt waarom dit project met grote variatie het bouwen extra leuk maakt en geeft een korte toelichting op de uitvoering.

De constructie van de woningen wordt uitgevoerd in kalkzandsteen wanden en betonvloeren met een prefab houten kap. Een traditionele en kwalitatief beproefde bouwmethode. Alle woningen zijn gasloos en hebben een duurzame installatie met een warmte terugwin installatie voor de ventilatie en een bodemwarmtepomp installatie voor de CV en warm tapwater. Op het dak van de woningen worden zonnepanelen geplaatst.

Na de mooie woorden verplaatsten de aanwezigen zich naar de bouwplaats voor de officiële handeling. Wethouder Bremer plaatst de tijdcapsule met persoonlijke (geluk)wensen van de toekomstige bewoners in een kuil, welke vervolgens ingegraven wordt. Zo is dit moment vereeuwigd. Daarna is het tijd om te proosten op Stompwijk en haar inwoners.