Hallo lieve kinderen

Natuurlijk willen jullie weten hoe het verder is gegaan met de palmpaasstokken van Annie en Keesje?

Nou dan, ze hebben goed hun best gedaan hoor, maar terwijl ze zo bezig waren, vertelde opa over de  “Goede Week “ zoals hij had beloofd! “Ja, vorige keer had ik dat ook al verteld sprak opa, maar ik denk dat jullie dat een beetje vergeten zijn. Vooruit dan maar! ”Opa ging al vertellend door met het helpen van het versieren van de palmpaasstokken.

“Deze week wordt de GOEDE WEEK genoemd, omdat het de laatste week is van deze veertigdagen tijd, de Vastentijd! Dat is de laatste week die aan Pasen vooraf gaat. Deze week begint met Palmzondag en eindigt op Stille Zaterdag. We weten dat Jezus op Palmzondag Jeruzalem binnen trok en met Palmtakken werd toegejuicht door de mensen! Op Witte Donderdag, zat Jezus voor het laatst met Zijn apostelen aan tafel. Dat was het laatste Avondmaal. Ook waste Hij de voeten van zijn apostelen. Goede Vrijdag is een dag van rouw! Jezus wordt dan veroordeeld en aan het kruis genageld. In de kerk wordt Zijn

dood om 15.00 uur herdacht. Dat noemen we de Kruisweg. Dan kan je op alle afbeeldingen aan de muren in de kerk zien, hoe Jezus voor ons heeft geleden.

Stille Zaterdag is een dag van rust en rouw, maar ook van gespannen afwachten! Wat zal er verder gebeuren?

Is er nog hoop op een goede afloop? Christenen noemen deze week,  de Goede Week, omdat zij ervan overtuigd zijn dat het leven niet eindigt bij de dood!”

Annie en Keesje luisteren vol spanning, “en opa, hoe gaat het verder?”  vragen ze tegelijk.

“Ja, dan is het zondag 9 april, dan is het:  Het Grote Feest van PASEN! We vieren dan het feest dat Jezus is opgestaan uit de dood! Dat Jezus leeft!”

“Hiep, Hiep, Hoera,!” juichen Annie en Keesje!

“Op Palmzondag gaan wij naar de Laurentiuskerk, maar met Pasen toch ook?” vraagt Annie. ”Ja, zeker! “ vult nu ook oma even aan. “Gaan we ook paaseieren zoeken?” wil Keesje weten. “Natuurlijk, maar denk eraan, dat staat niet in de Bijbel. Het is leuk om dit aan het Paasfeest toe te voegen, omdat het zo alleen maar leuker wordt!” zegt  opa nu weer.

Zo, zo, nu zijn ook de paasstokken klaar  en de kinderen moesten na het eten meteen naar bed, om zo op Palmzondag op tijd in de kerk te zijn! Dat lukte nog net, maar Keesje liet per ongeluk een kopje thee vallen en heel zijn zondagspakje was klets en kletsnat geworden! O hemel, gauw een ander spijkerbroekje aan en snel naar de kerk! Gelukkig waren ze nog net op tijd, maar ze konden niet meer bij de andere kinderen verzamelen, dus sloten zij zich gewoon aan achter in de rij van de processie. Ze kenden niet alle kinderen, omdat zij op een ander school zaten, maar dat was geen probleem. Vrolijk zingend liepen ze mee! De voorganger, mevrouw Marianne Turk liep vooraan in de rij! Wat was dat een prachtig gezicht met al die super mooie palmpaasstokken! Het was een hele fijne Heilige Mis! Iedereen deed goed mee met een vrolijk hartje! Wat ook bijzonder was, was het kinderkoortje! Ze hebben zo schitterend gezongen! Ga zo door! M’n petje af voor jullie hoor, Eva, Mette, Isabel, Louise, Lena en Amy! Wij luisteren een ander keer weer graag naar jullie! Dat daverend applaus, hebben jullie echt verdiend! Dank jullie wel!

Nou, een hele fijne mis was dat! Na afloop werden de Palmpaasstokken natuurlijk, naar de mensen gebracht en ook Annie, Keesje, oma en opa brachten hun geschenk naar mensen in een tehuis! Daarna gingen zij voldaan naar huis, om zich verder op het Paasfeest voor te bereiden!

Ook wij gaan dit doen, maar eerst…… even dit:

Vertel eens:

– Hoe heb je Palmpasen ervaren?

– Aan wie heb jij jouw Palmpaasstok gegeven?

– Wat ga je tijdens de Paasdagen doen?

– Eieren zoeken, waar?

Creatief bezig zijn:

– Paasmandjes maken en eitjes kleuren.

Muziek:

– Tik in op YouTube:

Jezus leeft, Hij is opgestaan

Halleluja! Halleluja! Amen!

(Jolanda Pijnnaken)

Dat was het lieve kinderen,

Fijne Paasdagen, veel plezier en Gods zegen!

Veel liefs en tot de volgende keer!

Olivia (voorleesjuf)