Leo in Papoea Nieuw Guinea

Leo is samen met zijn schoonzoon Eric naar Papoea Nieuw Guinea om een nieuwe reisbestemming voor zijn reisorganisatie Undiscovered.nl te onderzoeken en te ervaren. Hij bood zich spontaan aan om mee te gaan en hoe leuk is het om dit samen te doen.

Leo houdt zijn reis bij in een app (Polarsteps) en eet daar pannenkoeken. Een mooie gelegenheid om een deel uit zijn reisverslag te delen, zeker nu we dit ook bij Jetty’s eettafel op het menu stond. Een wereld van verschil.

“Zonnetje schijnt, 35 graden en lekker windje…De rivier kronkelt door het land, aan weerszijden natuurlijk groen, maar ook veel suikerrietachtige pluimen. Na een klein half uurtje naderen we een eerste dorpje en leggen aan, klauteren weer uit de boot en hebben direct veel belangstelling van de kinderen natuurlijk. Een aantal is een beetje beschilderd met okerachtige verf, de allerkleinsten niet.  Wat een koppies allemaal, mijn hart smelt. Een wat groter meisje sjouwt met de allerkleinste. De boxen en high fives vliegen weer rond. Zo wandelen we naar het dorp. De 1e hut is recentelijk ingestort. Er zijn hier veel aardbevingen, bijna maandelijks. Er staan een tiental hutten en bij elkaar vormen zij een soort clan. De familie-indeling volgens onze normen kennen zij niet. Ze zorgen allemaal voor elkaar. Er zijn mannenhutten en vrouwenhutten (voor als ze ongesteld zijn). Ook een soort “Dorpspunt” waar besluiten genomen worden. Mannen hebben meerdere vrouwen, andersom dacht ik niet.

We krijgen gedemonstreerd hoe je van een soort ‘palmboom’ meel maakt. Eerst steekt een man de bast eraf met twee speren en stampt de inhoud tot pulp. Dat gaat in een gevlochten korf en een vrouw gooit water uit de rivier eroverheen en perst het uit. Dit wordt een aantal maal herhaald. Een soort kokosmelk ontstaat. Dit wordt door een andere vrouw verhit op een vuur, waarna  door weer een andere vrouw kokend water erbij gedoseerd wordt, waarna het gaat binden. Zo ontstaat een soort deeg. Dat kun je al eten, maar ziet er niet smakelijk uit. Vervolgens wordt in een lage wok een deel van het meel gebakken en uitgerold en platgedrukt met een kokosnoot. Zie hier het recept voor heerlijke Papoease pannenkoeken. Eet smakelijk!

De demonstratie die in hun natuurlijke habitat wordt gegeven wordt gesponsord door het touristburo. Hiervoor in de plaats krijgen ze de allernoodzakelijkste spulletjes zoals muskietennetten, medicijnen en keukengerei. Er is geen stroom, geen waterleiding. Hutten maken ze zelf. Ze hebben echt niet veel. De vrouwen vissen in de rivier en koken en voeden, de mannen praten (logisch), de kinderen spelen.”

Tot zover dit inkijkje bij Leo Oliehoek