Weekend vol activiteiten

Er was afgelopen weekend weer van alles te doen in Stompwijk. Zaterdag was er een open dag bij de Stichting Groen en Geluk ter ere van de opening van het nieuwe tuinseizoen en tevens werd de nieuwe kraam “geopend” waar zij wekelijks groente in gaan aanbieden. Er was veel werk verzet om het geheel een feestelijk tintje te geven, met ballonnen aan de brug kon je al vanuit de verte zien waar je moest zijn. En met de gezellig klinkende (maar vaak trieste tekst) Ierse muziek van Blue Monday kwam je het terrein op. Wat hebben Mariska en Maarten met de vele vrijwilligers veel werk verzet het afgelopen jaar, een groot verschil was duidelijk zichtbaar.

Er is een lestuin, er zijn kindertuinen, hoge bakken waardoor het makkelijk tuinieren is op stahoogte. De tuinen lagen er al mooi bij, maar deze dag was natuurlijk vooral een feestje en er kon dan ook van alles gedaan worden; een speurtocht naar knuffels, schminken, ballonnenkunst, een springkussen voor de kinderen. Er konden plantjes en stekjes gekocht worden, allerlei lekkere zeepjes, kruiden, honing ect. gemaakt van bloemen. Het was met recht een feestje, veel succes met het nieuwe tuinseizoen.

In de avond en nacht was het eerste schuurfeest van het jaar bij van Leeuwen in de Westeinderpolder. Ik heb gehoord dat het daar ook tot laat heel gezellig geweest is, met zelfs een aparte afdeling voor de wat ouderen jongeren. Zodat zij gezellig met elkaar konden blijven kletsen met een biertje in de hand terwijl in de andere hoek de volumeknop hoog stond.

Voor de zondag was er heel slecht weer voorspeld. Dat zou jammer zijn voor de organisatie van de Elfdorpentocht die dit jaar voor de 30e keer georganiseerd werd. Zij steken heel veel tijd en energie in het uitzetten van de fietstochten. Uniek, want volg de pijlen die overal neergezet zijn op de straat en zonder stoplichten. Geen papier nodig en zo kun je de hele tocht genieten van de omgeving in het mooie Groene Hart.

Het bleek echter prachtig weer te zijn en dat was te merken aan het aantal deelnemers. Meer dan 1000 fietsers die zich op pad begaven om een van de 5 routes te fietsen. Wij kozen voor de 45 km. Die ging via Meijendel waar we bij de boerderij buiten de fietsers nog een Stompwijkse familie tegen kwamen die aan de wandel was.

De route ging door de duinen naar Katwijk en terug door Wassenaar. Ongeveer het omgekeerde van vorig jaar, maar toch heel anders. De echte fietsliefhebber of fietsfanaat die wekelijks of sommigen zelfs dagelijks toertochten rijden, gingen voor een van de langere afstanden van 80, 125 of zelfs 160 km. Wij kwamen droog terug in Stompwijk. Helaas had Aad een andere bui op zijn fiets en kleding gekregen bij het fietspad in de Hel. Een gans koos hem als doelwit om wat te lossen en dat lukte aardig. De dames die later arriveerden hadden in Wassenaar wel een flinke bui gekregen en kwamen als verzopen katjes de kantine in. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was weer een fantastische organisatie met veel vrijwilligers, zonder kun je dit natuurlijk ook niet organiseren, en een prachtige dag lekker buiten.

Bedankt en hopelijk tot volgend jaar.

Op 18 mei is het rondje Meerpolder. Dan is het wel niet zover fietsen, maar wel veel te bekijken bij de diverse bedrijven in en rondom de Meerpolder. Hopelijk is het mooi weer en genieten we ook dan van een fijne dag buiten.

Ria Luiten