Toerclub Stompwijk  

                         Op deze 2e Pinksterdag was het weer even omschakelen na het lekkere warme weer op zondag. Vanmorgen nog weinig zon en een frisse noordenwind. Zo’n 70 fietsers aan de start die er niet allemaal op gerekend hadden. Ik zag korte broeken en -mouwen, maar ook jasjes en lange broeken.

De A1 vertrok met 14 man voor de rit naar een nieuwe koffietent midden in Montfoort. Het is de vervanger van de stop nabij IJsselstein, dus daarom die rit van vorig jaar er maar even bij gezocht. Deze vervolgens omgedraaid en een beetje aangepast, zodat we het langste stuk voor de koffie hadden en we niet te vroeg zouden arriveren. Zo reden we verschillende stukken op de heenweg die we meestal juist op de terugweg rijden. Zoals van Bodegraven via Woerden naar Harmelen. Dan hoor je af en toe zeggen: “Oh, zitten we hier.” Het ziet er altijd weer anders uit van de andere kant. Het pleintje in Montfoort kleurde al snel rood van de Toerclub-shirtjes, want ook de A3 en A2 hadden het kunnen vinden. Een mooi gezicht. Inmiddels was het wel zonnig geworden en gingen wat armstukken uit, maar de meeste windstoppers nog niet. Op de terugweg nog even door het oude centrum van Montfoort en Oudewater en daarna rap langs de A12 op Stompwijk aan. Na zo’n 110km reed ik de Meerlaan weer op.

Arno van Rijn

Om half 9 van start met 11 C1-ers. Lekker fris op weg. Tegenwind naar Leimuiden langs waterwegen en –plassen. Er moest regelmatig wel even worden gehergroepeerd, omdat de koplopers ertussen uit snokten. Samen de aankomst gevierd bij De Parel in Leimuiden met heerlijke koffie voor een aantrekkelijke prijs. Kwaliteit- en prijsvergelijkend koffie-onderzoek van de diverse stops in het verleden bleef niet uit. Met de rug naar De Parel zag je bij het opstappen links de Westeinderplassen schitteren in de zon. Hoe een mooi plekkie is dit, met voor je een stukkie ringvaart en ergens verder rechts (uit zicht) de Braassemermeer. We mochten er lekker lang van genieten, want de brug over de Ringvaart ging vlak voor ons neus omhoog. Dat gebeurde nog bij 2 andere bruggen, waarbij onze captain een keer probeerde onze groep te ontvluchten door nog net voor de vallende slagbomen over te steken. Naar Alphen langs de Rijn via de Lage Waard naar Hazerswoude. Langs de Wilck (waar het Zoetermeerse echtpaar Marja en ‘Jan’ afhaakte) naar de Weipoort, over het lange Kerkepad waar de Zoeterwoudse kliek afhaakte en met 5 Stompwijkers na een kleine 60 km de finish bereikt. Snel copy afleveren bij de redactie want het is al maandag….                                    

Lidia van Leeuwen