Oud Stompwijk op de Landlevenfair

Komend weekend zijn weer de traditionele Stompwijkse Paardendagen en, gelukkig voor ons, ook weer de Landlevenfair.

Op zaterdagmiddag 15 juli bent u van 13.00 tot 18.00 uur welkom op het terrein achter de tribune. En natuurlijk zijn wij, van Stichting Oud Stompwijk weer van de partij.

De weersvooruitzichten zijn gunstig, niet te nat, niet zo heet als vorig jaar. Toen moest zelfs de topper van het weekend, de kortebaandraverij, afgelast worden.

Onze stand staat in het teken van de winkeltjes van vroeger, met als thema ‘Werk aan de winkel’. We hebben er een zestal uitgelicht om het overzichtelijk te houden.

Want wat waren er veel winkeltjes, bedrijfjes en cafeetjes in ons kleine dorp. Meerdere bakkers en kruideniers, de melkboer, de slager, de groenteboer, de manufacturier, de schoenmaker, de kapper, de olieboer, de kaasboer, de fietsenmakers, de loodgieters en elektriciens, de garagehouders, de kippenboer, de boterboeren, de eierhandel, de aardappelhandel, de zaadhandel, de smid, de wagenmaker, de kroegen, de slijterij, de snackbar, de bank en het postkantoor. En dan nog de bedrijvigheid van bouwbedrijven, boeren, vrachtrijders, veehandel, visserij.

Het leek wel of elke Stompwijker een kleine zelfstandige was of in dienst bij een van deze bedrijven. Zie de lijst en u zult er velen herkennen.

Er is nog steeds veel bedrijvigheid en er zijn veel zelfstandigen in het dorp. We  kunnen  onze boodschappen gelukkig nog doen in de supermarkt van Boon en leuke dingen kopen bij de bloemenwinkel van de Passie en we kunnen in de Bles naar het Kapperscafé. Heb je nou nog wat foto’s liggen van de oude winkels, geef ons een seintje of kom jouw verhaal vertellen tijdens de Landlevenfair.

Naast de informatie over de winkels hebben we ook de verzameling pasfoto’s uit 1941 weer bij ons. Er worden nog steeds namen gezocht. Kom kijken of uw familieleden of oude kennissen erbij zitten.

Verder is er de index van de bidprentjes. Ook bidprentjes kunt u nog steeds aanleveren. Net als bij de foto’s scannen we de gegevens in en mag u het origineel daarna gewoon houden. Zo blijft de informatie, de verhalen en de foto’s voor Stompwijk behouden en wordt zij doorgegeven aan de volgende
generaties.

Als u wilt weten wat Oud Stompwijk doet voor de 150-jarige Laurentiuskerk, dan bent u ook van harte welkom.

Wij wensen iedereen ontspannen, gezellige paardendagen toe en hopen dat jullie ons willen blijven ondersteunen met een lidmaatschap á € 15,= per jaar of anderszins. Maar blijf in ieder geval gezellig bij ons langs komen.

Ria Luiten en Truus Knijnenburg