Proef eenrichtingverkeer Doctor van Noortstraat

De gemeente gaat eenrichtingsverkeer instellen op een deel van aan de Doctor van Noortstraat. Volgende week dinsdag (18 juli) wordt de bebording en belijning aangepast (mits het goed weer is). Het gaat om een proef van een jaar, vooruitlopend op de herinrichting van de Doctor van Noortstraat. Hiermee wordt voldaan aan één van de wensen van inwoners en de adviesraad Stompwijk om de leefbaarheid te vergroten.    

Wethouder Astrid van Eekelen (project Bereikbaar Stompwijk): “De Doctor van Noortstraat kent nu nog veel sluipverkeer, een begrijpelijke doorn in het oog van vele inwoners. Het is fijn dat we deze proef alvast kunnen opstarten voordat we de Doctor van Noortstraat gaan herinrichten. Zo toetsen we samen met de bewoners of wat we bedenken ook in de praktijk werkt. De input kunnen we goed gebruiken bij het maken van het ontwerp van de weg. Ik kan me voorstellen dat het zeker in het begin nog even wennen zal zijn, maar denk dat dit zeker gaat bijdragen aan een mooie leefbaardere en verkeersveiligere weg.” 

Geen doorgaand verkeer in Doctor van Noortstraat

Sinds de opening van de Veenpoldersweg in 2022 wordt de Doctor van Noortstraat minder gebruikt door doorgaand verkeer. Echter, zodra er filevorming op de A4 is, wordt de Doctor van Noortstraat regelmatig gebruikt als sluiproute. Dit is een doorn in het oog van de inwoners. Het voornaamste doel van het eenrichtingverkeer is om het doorgaande verkeer nog meer over de Veenpoldersweg te laten rijden en de verkeersdruk in het dorp te verminderen. Vanaf de kruising met de N206 kan doorgaand verkeer niet meer de Doctor van Noortstraat inrijden. Datzelfde geldt vanaf Leidschendam het dorp in.  

Bestemmingsverkeer

Bestemmingsverkeer kan nog wel vanaf de Veenpoldersweg de Doctor van Noortstraat bereiken via de Huyssittersweg en de Westeinderweg. Tussen de Huyssittersweg en Doctor van Noortstraat 10 en tussen de Westeinderweg het dorp uit richting de N206 is het bestemmingsverkeer in 1 richting toegankelijk. Op het kaartje is te zien hoe de eenrichtingsverkeerstructuur eruitziet.

Monitoren

De gemeente gaat 1 jaar lang monitoren door het aantal voertuigen te tellen met telslangen. Op basis van de ervaringen en de meetgegevens wordt het verkeerscirculatieplan voor Stompwijk indien nodig bijgesteld. Het definitieve verkeerscirculatieplan Stompwijk wordt ingevoerd na vaststelling door de Adviesraad.