Jetty’s eettafel: Stin ygeia sas

Oftewel Proost op z’n grieks!!

Hoewel het weer niet echt meewerkte hadden ruim 40 mensen wel trek in een heerlijke Griekse maaltijd, de zon en tradities verzonnen we er zelf wel bij. En dus was het weer volle bak in het Dorpspunt afgelopen vrijdag. De tafels waren weer feestelijk gedekt en toen we het Dorpspunt betraden kwamen de meest heerlijke geuren ons al tegemoet. We begonnen met een glas heerlijke ouzo, aangevuld met jus d’orange en een framboos met een blaadje munt erin. Best sterk spul haha en aangezien sommige het drankje van de buurman of buurvrouw ook achterover sloegen was het al snel een gezellige boel.

De keukenbrigade serveerde het voorgerecht, een heerlijk pitabroodje met tzaziki en griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Dat vond gretig aftrek. Aan het hoofdgerecht was men de dag ervoor al begonnen, kip met cognac, ui, champignons in een saus en een heerlijke salade met fetakaas. Als toetje een geweldige notentaart met ijs. We hebben heerlijk zitten smullen met elkaar, onder het eten was er ook tijd genoeg om even met iedereen bij te praten of even naar een ander tafeltje te lopen.

Wat is het fijn dat Jetty’s eettafel in de zomerperiode gewoon doorgaat. Liggen de meeste verenigingen lekker op het strand en zijn de deuren dicht, het Dorpspunt gaat gewoon door en juist in deze periode is dat zo belangrijk. Veel mensen zijn op vakantie, maar net zo vele niet en die hebben juist nu behoefte aan een praatje en iets gezelligs. Dus chapeau voor alle vrijwilligers, die dan ook na het dankwoord, uitgesproken door Ria Luiten, een daverend applaus ontvingen van de eters. De traditie van het stukgooien van het servies sloegen we even over, maar we mochten wel de kartonnen bordjes van de tafel pakken en op de grond gooien ter compensatie.

De volgende eettafel is 25 augustus en de keukenbrigade riep ons op om mee te denken over het menu. Seizoensgebonden, misschien iets uit de moestuin, alle ideeën zijn welkom. Ook ik heb weer mee mogen genieten van de gezelligheid en het heerlijke eten, het is mij toch steeds weer een raadsel hoe men het voor elkaar krijgt om voor zo’n 40 personen elke maand weer iets anders op tafel te toveren. Het smaakt altijd, het is warm en iedereen krijgt nagenoeg op het zelfde moment het eten, zodat niet de een nog aan het voorgerecht zit terwijl de ander al aan het toetje toe is. Dus uit de grond van mijn hart, heel erg bedankt voor jullie inzet en ik hoop weer tot een volgende keer.


Agnes Hofstede