De “JP” in de Laurentius op 24 september

Kerk

De Heilige Laurentiuskerk bestaat 150 jaar. Een imponerende leeftijd. Fundament, stenen, balken, ramen en veel meer zijn in 1873 bij elkaar gezocht en bestaan dus ook 150 jaar. Hier en daar is misschien een en ander vervangen of vernieuwd, maar “de Kerk” staat er nog steeds. In volle glorie.

Glorie

Dat woord past hier goed bij. Want wat IS een jarige kerk? Een feestend stel stenen en banken of het wel en wee van vele zielen? Mensen, die al anderhalve eeuw alles met elkaar delen. Binnen de muren heerst geborgenheid van een massief gebouw en is het tegelijk een toevluchtsoord voor het vinden van verbinding. Verbinding tussen mensen onderling en de verbinding van de mens met God. De kerk als de huiskamer van Stompwijk, waar lief en leed met elkaar kan worden ondergaan en gedeeld.

Geschenk

Wat schenk je dan aan een kerk? Een gebouw kan voor het interieur van alles gebruiken, maar wat schenk je de kerk als geloofsgemeenschap? Enkele dorpsgenoten namen het initiatief om “De JP” naar Stompwijk te halen. Nee, niet de Johannes Passion, maar de Jerusalem Passion

De “JP”

De ‘JP’ is een muzikale beleving over het oude en het nieuwe leven, tot uiting gebracht in het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ Jeruzalem. Het gaat over wat was, wat is en wat komen gaat. Een muzikaal verhaal over passie en hoop, over wat in het leven verloren is gegaan en wat herwonnen kan worden. Het is meer dan een passion: het gaat als een ‘moderne Messiah over het kruis heen, met alle daarbij behorende emotionele dimensies.

Het stuk is geschreven voor zes-stemmig koor, verteller, 5 solisten, jazz combo en symfonieorkest. Voor de editie van 24 september is het stuk ingekort en zijn teksten en muziek aangepast, evenals de versobering van solisten, begeleiding, etc. echter zonder de kern van het stuk te verliezen.

De uitvoerenden zijn:

Denise Matla, sopraan; Juta Bolsius, alt; Jurko van Veenendaal, tenor;
Christian Seijkens, verteller. Met begeleiding van Alina Konstantinova, piano; Wim de Penning, orgel; Ludmil Krumov, gitaren en Peter Koppenaal, drums; Techniek: Marco van Haandel. Productieleider: Pascal Matla.
Het geheel staat onder leiding van dirigent Hans Matla.

Waarom dit cadeau?

Dit stuk vertelt over het aardse Jerusalem als een kwade wereld, waarin de mens denkt een grotere rol te kunnen vervullen dan God. Daarover gaat het eerste deel. Dat wordt gevolgd door de kruisiging, maar gaat gelijk door naar de opstanding. Naar het hemelse Jerusalem in de overtuiging dat de passie van Christus ook onze passie is en mag zijn. Het stuk eindigt met wat wij onszelf en ook elkaar toe mogen wensen: “Eens zullen wij elkaar ontmoeten aan één grote tafel van vrienden!”

Beleving

Maak deze beleving mee, de JP op Stompwijk mag niet worden gemist! Om niemand teleur te stellen bij de deur van een te volle kerk, is aanmelding vooraf noodzakelijk. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje bij de uitvoering van dit populaire koor, meld je dan alvast aan. Dat kan via onderstaande link.

https://forms.gle/YyzhKnqjW5ah4yZ1A