Toerclub Stompwijk

Op deze mooie nazomerzondag verzamelden weer ruim 60 fietsers voor de wekelijkse clubrit.

Onze A1 bestond wederom uit 18 man, dus werd eerst maar eens overlegd hoe we dat gingen aanpakken. In 2 groepen splitsen en ieder een eigen route rijden of toch dezelfde route achter elkaar aan. Toevallig was de route van vandaag ook in GPX voorbereid, dus werd deze gedeeld met een reserve captain en konden de groepen op ruime onderlinge afstand dezelfde mooie route rijden. Het werkte eigenlijk heel goed. De afstand was groot genoeg dat we de elkaar hele ochtend niet hebben gezien en toch waren we binnen enkele minuten na elkaar bij de koffie. Daar stonden de tafels al gedekt voor een wijnmiddag, maar voor ons toch snel weer even leeggeruimd. De koffie en appelpunten volgden snel, maar vanwege het dorstige weer was ook de cola populair.

Bij de A2 werd gezongen voor een jarige. Het zal hem wel een ronde gekost hebben. Voor de terugweg namen 3 man de kortste weg en kon de rest dus gezamenlijk de route vervolgen langs de Lek en via de polders rond Berkenwoude. Een vrij rustige route met af een toe een ongeduldige auto. Je verbaast je soms welk risico dan genomen wordt. Na ruim 100km waren we terug in Stompwijk en wel weer toe aan een verfrissende douche.

Arno van Rijn

C1

Het parkeerterrein van Stompwijk92 ziet weer rood van de fietsers. Op deze mooie, nog lekker frisse septemberochtend staat iedereen te popelen om te starten. Annie heeft zelfs voor het eerst dit seizoen haar jasje thuisgelaten. Het ritme van vertrek vangt om precies half 9 exact aan: eerst een grote groep A wielrenners, de B volgt en is maar 4 mens sterk, dan de C1 en de C2. Wij vertrekken met 7 vrouwen en 3 mannen richting Katwijk Aan Zee. Het blijkt dat heel veel mensen vroeg op pad zijn gegaan, niet alleen de rode brigade uit Stompwijk. Onderweg is het druk, dus de waarschuwingen ‘tegen’, ‘voor’, ‘achter’, ‘auto’ vervuilen de stilte in de polders die we passeren. Om de opsomming der waarschuwingen te vervolmaken: ook de volgende kreten worden regelmatig gebruikt: ‘paaltje’, ‘schakelen’, ‘haarspeldbocht’. Maar als we mensen passeren of wij worden gepasseerd wordt er gezellig een goedemorgen geroepen, dat hoort ook echt bij onze groep. Awel, we volgen de Landgoederenroute door Wassenaar en fietsen dan het mooie fietspad door het prachtige duinengebied richting Katwijk op. De zweetdruppels zorgen voor een redelijke bevochtiging van de droge zandgronden daar. Hoe lekker is dan de koffiepauze bij De Zilt op het strand met een  alcoholische versnapering als extraatje. Katwijk wordt verlaten via een nieuw fietspad langs de in aanleg zijnde Rijnlandroute. Achter de wijk Stevenshof langs komen we langs de Vliet richting Voorschoten, Leiden weer in Zoeterwoude uit. Daar gaan 6 van de 10 de kortste weg naar hun thuis en blijven we met 4 Stompwijkers over om de laatste kilometers naar het vertrekpunt te voltooien. Wat hebben we het weer naar ons zin gehad. Schrijfster dezes in ieder geval.

Lidia van Leeuwen