Deze week kookt Wilma . . . . . Jan in de Zak

Mijn naam is Wilma van Es- Olsthoorn, u wellicht bekend van de redactie Dorpsketting. Geboren en getogen in Stompwijk, getrouwd met Ton en moeder van Josine, Marinka en Simon. Werkzaam als demonstratiekok bij een grote supermarktketen. En natuurlijk dol op koken en bakken. Ik geef de pollepel door aan André Suyten.

Dit recept is denk ik al wel een eeuw oud. Mijn moeder maakte het met vasten op Aswoensdag of Goede Vrijdag en met het schoonmaken van de huisstal. Dat gebeurde als de koeien in het voorjaar naar buiten gingen en de stal zomers leeg stond. De hele ochtend werd er hard gewerkt en de hele stal met bezems en schrobbers aangepakt. Dan nog een paar dagen drogen en daarna witten met de luiwagen. Tijdens het schrobben van de stal stond de Jan in de Zak de hele ochtend op het fornuis in het achterhuis te pruttelen, dit wist André Suyten nog van toen hij boodschappen kwam bezorgen.

Het recept dankt zijn naam aan de bereidingswijze dus in een zak. Deze zak werd gemaakt van ongebleekte katoen en in de pan op een oud bord geplaatst om aanbranden te voorkomen. Toen ik trouwde heb ik natuurlijk ook mijn eigen zak genaaid. Ook onze kinderen zijn er dol op. Het originele recept vond ik terug in een oud kookboek van mijn moeder dat zij kreeg toen ze op de huishoudschool zat.

Jan in de Zak

1 kilo bloem

6 eieren

+/- 600 ml melk

500 gram rozijnen/ krenten

14 gram gedroogde gist

1 theelepeltje zout

20 gram suiker

Laat de rozijnen (en eventueel krenten) wellen in heet water, droog ze daarna. Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen/krenten in een kom en mix door elkaar. Als laatste de rozijnen/krenten er door roeren. Doe het beslag in een zak gemaakt van ongebleekte katoen of grof linnen (deze zak eerst even in heet water dompelen alvorens te vullen).

Bind de zak met een touwtje dicht maar laat voldoende ruimte voor het rijzen. Leg hem in een pan met koud water op een oud bord (net onder water). Breng hem zonder deksel langzaam aan de kook. Laat hem dan nog ongeveer 3 uur met deksel koken. Halverwege de kooktijd een keer omdraaien. Serveren met gesmolten boter en stroop.