10 jaar samenwerking Montessorischool en boerderij Akkerlust

Vrijdag 13 oktober, wát `n mijlpaal…10 jaar MSLV. 20 Weken lang vanaf april, over de schoolvakantie heen, tot half oktober, op de fiets naar de boerderij. En met zo’n 20 kinderen (verdeeld in 4 groepen), naar de boerderij komen, om alle seizoenen mee te maken.

Op school mogen de kinderen solliciteren, waaróm ze heel graag de ‘Boerderijschool’  willen ervaren.

Hier zien ze de natuur, in alle facetten opbloeien en weer in haar winterstand gaan. 1 groep techniek, 1 groep dierverzorging en 2 groepen tuin.

Elk kind krijgt per week 2 activiteiten, welke wekelijks ingedeeld en opgeschreven  worden op een bord. Bijvoorbeeld 1e dag: beginnen met mest vanuit de koeienstal op de groentetuin, waarna zaaien, poten, eindeloos onkruid wieden en dan eindelijk………oogsten en proeven. Dáár doen ze het voor.

Helpen  met de koeien naar buiten, lamschapen naar binnen, helpen tijdens de geboorten en verzorging van de lammetjes, flesjes geven, uitmesten, administratie,  oornummers  enz.

Van melk tot boter, van plant tot aardappel tot patat enz. 1 x zelf  ‘s morgens vroeg om 5.00 uur  helpen melken en zo de dag zien ontwaken (en jezelf).

Pompoensoep en ijs maken, pompoencake bakken, tuinkalender, groenten, tuin, kasje, hekken timmeren, parkeervakken uitrekenen en uittekenen, koeien observeren, mestonderzoek en nog véél meer.

Winter- en zomervachten van de dieren, duurzaam hergebruik van materialen, muskusratten code rood én ander ongedierte. En allerlei activiteiten, welke de kinderen leren door doen in een gezonde groene omgeving, lekker buiten!

Afgelopen vrijdag is het project afgesloten met het oogsten van zoveel mogelijk groenten en het winterklaar maken van de tuin. Spelletjes zoals skelterrace, hoefijzers gooien, speerwerpen en zaklopen. En natuurlijk een overheerlijk ijsje van eigen koeien. Dat laatste heeft er misschien wel voor gezorgd dat zelfs directrice Bianca, lerares Annette en begeleider Wilfred tijd vrij hebben kunnen maken om hierbij aanwezig te zijn om dit 10 jarig jubileum te vieren.

De Boerderijschool is een project, welke in 2010 vanuit Gelderland naar Zuid Holland is overgewaaid en als eerst bij Akkerlust is gestart.

Met dank aan Evelyne Schreurs, van Stichting Boerderijschool, zij heeft dit project vanuit Noorwegen naar Nederland gehaald.

En dank aan Petra van Midvliet TV, voor de opnamen én Radio West, waarbij we live in de uitzending zijn geweest van Menno in de Middag.

De uitzending is terug te luisteren bij Radio West en de uitzending van Midvliet is nu te zien en komt op de Facebookpagina van Hotelboerderij Akkerlust.