Tentoonstelling van de Vogelvriend

Afgelopen vrijdag en zaterdag hield vogelvereniging de Vogelvriend hun jaarlijkse tentoonstelling in de Witpen in Zoetermeer. Dit gebouw is eigendom en in beheer bij postduivenvereniging de Witpen, maar zij stelden hun gebouw open voor de vogelliefhebbers van de kleinere soort kooi- en volièrevogels (kleur-en postuurkanaries, tropen, kromsnavels, Europese cultuurvogels, sijsen en parkieten). Aangezien ik wist dat er een aantal Stompwijkse liefhebbers aan deelnamen besloot ik op zaterdagmiddag even te gaan kijken. Het getjilp van de vogels kwam je tegemoet bij binnenkomst. Net te laat voor de loterij, maar wel op tijd om al deze bijzondere vogeltjes te bewonderen. De keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers hadden hun werk gedaan aan de hand van de zogenaamde Standaardeisen. Met ook dit jaar een Stompwijkse overall winnaar, Jos van der Linden, hij is nog pas sinds kort bezig met deze hobby en heeft direct het eerste jaar met zijn ‘postuurkanarie Arlequim Portugais gladkop’ de prijs der prijzen gewonnen.  Prachtig met oranje kleur op kop, borst en vleugel. Jos van harte gefeliciteerd, ik hoop dat jij nog lang met veel plezier zult genieten van deze mooie hobby. De andere twee Stompwijkse deelnemers Tinus van Veen en Lauw Soonius zijn ook in de prijzen gevallen en ook deze vogeltjes waren dat zeker waard. Er waren ook een aantal kanaries die volgens mij in de rui waren, waarop de eigenaar vroeg, “waarom denk jij dat?” “Nou het lijkt of de veertjes los laten” zei ik, waarop hij mij terechtwees en zei “kijk maar eens onderin de kooi, daar ligt geen veertje hoor”. Bleek het een zeer apart speciaal gekweekt ras te zijn met dubbele verenpracht. Weer wat geleerd dus. Een muziekje hoefde niet opgezet te worden, want de vogels zongen het hoogste lied. Leuk om een keer gezien te hebben. Voor de liefhebbers die hun kans gemist hebben, volgend jaar wordt het weer georganiseerd.

Ria Luiten