Gevulde kalkoen met notengehakt (voor 6-8 personen)

1 grote ui

2 teentjes knoflook

klontje boter

400 gram rundergehakt

2 eieren

8 eetl. room

4 eetl. paneermeel

200 gram grof gehakte cashewnoten

2 theel. kaneel

150 gram gewelde rozijnen

zout, peper

1 kalkoen +/- 3,5 kilo

200 gram boter

eventueel honing

– Pel en snipper de ui.

– Pers de knoflook uit.

– Verhit het klontje boter in de koekenpan en fruit de ui samen met de knoflook.

– Doe het gehakt, de gefruite ui, knoflook, eieren, de room, paneermeel, 150 gr van de cashewnoten,

de kaneel, de gewelde rozijnen, zout en peper in een kom.

– Kneed alles goed door elkaar.

– Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen.

– Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met peper en zout.

– Vul de buikholte met het gehaktmengsel.

– Bind de kalkoen met keukentouw op of steek de opening met satéprikkers dicht.

– Verwarm de oven voor op 200 graden.

– Smelt de boter in een steelpannetje en schenk een beetje in een braadslee.

– Leg de kalkoen in de braadslee en schenk de rest van de boter over de kalkoen.

– Schuif de braadslee in het midden van de oven en laat de kalkoen in 2,5 tot 3 uur mooi bruin en gaar

worden.

– Bedruip de kalkoen regelmatig met boter uit de braadslee.

– Leg de kalkoen op een voorverwarmde schaal.

– Laat eventueel een paar eetl. honing over de kalkoen uitlopen.

– Strooi de achtergehouden cashewnoten over de kalkoen.

Hoe voorkom je een droge kalkoen?

Belangrijk is dat je begint met een kalkoen op kamertemperatuur. Tijdens het bakken regelmatig bedruipen met braadvocht. De kalkoen is gaar als je kerntemperatuur in het dikste deel van de dij 70-74 graden is. Dan afgedekt 30 minuten laten rusten voor het aansnijden.

Heerlijk recept wat makkelijk te bereiden is. Daarbij pommes duchesse met een garnituur van groenten en het wordt gegarandeerd smullen! Heeft bij ons jarenlang met groot succes op het kerstmenu gestaan. Misschien deze Kerst wel weer?! Met zo’n menu draait het natuurlijk niet alleen om lekker eten maar vooral om goed gezelschap. Dit jaar zijn wij helaas met twee eters minder. Josine en Twan zijn een jaar op reis en verblijven deze Kerst in Vietnam. Ben benieuwd wat zij daar eten. Gelukkig kunnen we videobellen!

Wilma