Oliebollen met poedersuiker

Ingrediënten voor 20 porties:    Dit heb je nodig:

500 g  halfvolle melk                              staande mixer met deeghaken

7 g      gedroogde gist                             keukenthermometer

2 el     kristalsuiker                                   frituurpan

100 g  rozijnen                                         ijsbolletjeslepel

50 g    krenten

500 g  tarwebloem

1         middelgroot ei

½ tl zout

2 l zonnebloemolie

1 el poedersuiker

Bereiding:

1 Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm en haal van het vuur. Roer de gist en suiker erdoor. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen. Laat ondertussen de rozijnen en krenten 10 min wellen in heet water. Giet af, knijp het water eruit met schone handen en dep droog met keukenpapier.

2 Zeef boven de kom van de staande mixer de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met deeghaken het gistmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.

3 Schep de gewelde rozijnen en krenten erdoor. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het in volume ongeveer is verdubbeld. Roer na het rijzen het beslag kort door met een pollepel.

4 Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180°C. Controleer eventueel de temperatuur. Doop de ijsbolletjeslepel kort in de hete olie. Schep het beslag langs de rand van de kom omhoog en veeg in 1 beweging overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen.

5 Bak de bollen in porties van 4 tegelijk in 7 min. lichtbruin en gaar. Schep de bollen af en toe om zodat ze egaal van kleur worden. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je de volgende oliebollen gaat bakken.

6 Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

Nog enkele tips!

Kan je oliebollen deeg een dag van te voren maken?

Beslag afdekken met een vochtige doek en laten rijzen. Maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken.

Wat doet bier in oliebollen?

1 Bier maakt je beslag luchtiger.

Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.

Hoe maak je mooie bollen?

Gebruik een ijsbollentang om mooie ronde oliebollen te maken. Dip de ijsbollentang na elke oliebol even in de olie, hierdoor glijdt het oliebollenbeslag heel makkelijk uit de tang. Maak de ijsbolletjestang na een serie oliebollen bakken schoon met water.

Hoe komt het dat oliebollen te vet zijn?

Een te lage olietemperatuur geeft een te grove structuur aan de buitenkant van de kruim en zal de oliebol veel olie opnemen. Oliebollen die bij een te hoge temperatuur worden gebakken, kleuren sterk en zijn vaak niet gaar van binnen. Daarnaast kunnen deze oliebollen ook te vet zijn

Hoe maak je je oude oliebollen weer knapperig?

Verwarm de oven dan voor op 200 ˚C en warm de oliebollen ongeveer 15 minuten op. Dan worden de oliebollen weer heerlijk knapperig. In de Airfryer warm je oliebollen op in ca. 3 minuten op 170˚C.