Marathonschaatsen op de Oostenrijkse Weissensee

Afgelopen weken was het peloton op de Weissensee om de natuurijswedstrijden van de Grand Prix te rijden. Er waren natuurlijk ook grote aantallen toerschaatsers aanwezig om hun uitgekozen toertocht te rijden. Een prachtig schaatsevenement waar iedereen een prestatie levert over 50-100-150 of 200 kilometer.

 De eerste toertocht  was bijzonder zwaar door onverwachte invallende dooi. De toplaag bestaande uit sneeuwijs werd zacht, waardoor de schaatsen vastliepen. Op sommige plaatsen  was het echt onberijdbaar. Struikelen dus. Ook de Stompwijkse delegatie was toen aan het schaatsen. Twee sterke mannen, Mark Hilgersom en Frank Suyten,  wisten toch 200 km te schaatsen, petje af voor deze twee.

Ook werd met veel doorzettingsvermogen door andere rijders/rijdsters 150 of 100 km gereden. Petje af voor Jolanda de Winter, zij reed 150 km. De tweede en derde toertocht waren goed te doen. De 4e tocht was een dag vervroegd om reden van invallende dooi. Aanpassen dus.

De wedstrijdrijders hadden bij alle vier de wedstrijden redelijk tot goed ijs, Niet super spiegelijs maar goed te doen. De meeste aandacht gaat natuurlijk naar de 200 km wedstrijd. Deze werd gewonnen door Christiaan Haasjes, 2e werd Stefan Wolfenbutel en 3e Ronald Haasjes Deze drie ontsnapten halverwege de wedstrijd en bleven het peloton voor.

Het klassement voor de natuurijswedstrijden is nu : heren 1e Jeroen Janissen, 2e Christiaan Haasjes en 3e Harm Visser. Bij de dames staat 1e Beau Wagemaker, 2e Merel Bosma en 3e Tessa Snoek. Tjilde Bennis staat nu 14e.

Volgende wedstrijd: a.s. zaterdag op de ijsbaan in Alkmaar om de KNSB cup.

Aad de Haas