Hallo allemaal

De redactie van de Dorpsketting vroeg mij of ik het leuk zou vinden om iets te vertellen over mijzelf, mijn passie voor eetbare tuinen en mijn nieuw opgezette onderneming in het Stompwijkse. Natuurlijk, heel graag!

Laat ik me even voorstellen; mijn naam is Iris Dautzenberg en vijf jaar geleden ben ik met mijn man Jeroen de Vrij en onze dochters Saar en Louise neergestreken in het pand van voormalig café De Gouden Leeuw aan de Doctor van Noortstraat. Afgelopen jaar ben ik een nieuw avontuur gestart waarin ik jullie graag meeneem: mijn onderneming Tasty Biotope. Hiermee bied ik begeleiding en hulp bij het realiseren van zn. eetbare tuinen en voedselbossen, van klein tot groot. Dit kan zijn voor particulieren, agrariërs, overheden en andere groenprofessionals.

Eetbare tuinen

Een voedselbostuin of eetbare tuin is geen moestuin. Een eetbare tuin werkt met vaste, meerjarige planten. Als deze de kans krijgen, zullen ze jaar na jaar meer bessen, appels, walnoten, kruiden etc. geven. Lekker en gezond eten dus. De tuin achter café De Gouden Leeuw is de afgelopen jaren omgetoverd tot een eetbare tuin waar meer dan 200 soorten eetbare planten groeien. Toch is de tuin makkelijk in onderhoud, omdat er met de juiste beplanting veel minder onkruid verschijnt. Het onkruid dat toch opkomt is vaak nuttig voor de tuin en kun je zelf goed gebruiken in de keuken. Een eetbare tuin is niet alleen fijn voor ons, maar helpt ook de biodiversiteit enorm. Vlinders, bijen en vogels, ze profiteren allemaal van de nestgelegenheid en het voedsel dat een eetbare tuin biedt.


Bij de aanleg van dit type voedseltuin is het tuinontwerp en het beplantingsplan ontzettend belangrijk. Zo worden de juiste plantensoorten op de juiste plek aangeplant, waarbij rekening gehouden wordt met de grondsoort, zon- en windligging, vochtigheid, etc. Een hele leuke puzzel waar inmiddels al veel kennis over vergaard is. 

Met Tasty Biotope wil ik graag bijdragen aan het realiseren van eetbare tuinen. Ik organiseer in onze demotuin rondleidingen, eendaagse workshops en ook uitgebreide cursussen om thuis ook uw eetbare tuin te kunnen maken. Als u sneller aan de slag wilt, dan zorg ik voor een professioneel tuinontwerp met gedetailleerd beplantingsplan. Het mooie is dat echt iedere tuin, ook het kleinste perceel, kan worden omgetoverd tot een eetbare tuin.

Voedselbossen
Het concept hierboven kan ook op grotere schaal worden aangelegd. Dan spreken we niet meer van een eetbare tuin, maar van een voedselbos. Ook hier helpt Tasty Biotope met het ontwerpen, verzorgen van de projectbegeleiding en de realisatie. Een voedselbos ziet eruit als een bosrand, is minimaal een halve hectare groot en is gericht op voedselproductie met bomen en struiken. Er worden steeds meer voedselbossen op agrarische grond aangelegd in Nederland, omdat het ook financieel een aantrekkelijke landbouwmethode blijkt te kunnen zijn.

Uiteraard is er nog veel pionierswerk te verrichten, maar er worden meer en meer succesvolle voorbeelden opgezet. Momenteel ben ik druk bezig met een dergelijk project in het veenweide gebied rond Woerden te realiseren. Dat is erg interessant, omdat de bodemcondities in zekere zin vergelijkbaar zijn met de situatie in onze regio.

Ook voor overheden en hoveniers

Tasty Biotope is er ook voor overheden en groenprofessionals zoals hoveniers. Voor hoveniers bied ik een verdiepingscursus aan rondom het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van natuurlijke en eetbare tuinen. Overheden kunnen bij Tasty Biotope terecht voor advies over het vergroenen van de openbare ruimte met natuurlijke beplanting of een ontwerp op maat.

Er zijn verschillende cursussen, rondleidingen en workshops gepland voor april en mei. Heeft u interesse, dan bent u uiteraard van harte welkom!

Zie ook www.tastybiotope.nl voor meer informatie.

Ik hoop u graag een keer te zien in de tuin van Tasty Biotope!

Groetjes, Iris