Hoe doe je dat? Computervraag 11: Bestandsformaten Word

Heb je wel eens een document toegestuurd gekregen die je vervolgens niet kon openen? Bij verder onderzoek blijkt dit een ODT-bestand te zijn. Maar, wat is dit en hoe kan je het alsnog openen?

Wat zijn ODT-bestanden? 

ODT is een bestandstype: een manier hoe een document op de computer is opgeslagen. De bestandstype laat zien of het om een foto, een presentatie of een schrijfdocument gaat. Elk programma kent zijn eigen bestandstype. Zo wordt er bij het opslaan van foto’s vaak het bestandstype JPG of PNG gebruikt. Dit hangt af van de kwaliteit waarmee de foto opgeslagen wordt.

Voor schrijfdocumenten wordt het bestandstype DOC of DOCX veelal gebruikt. Dit zijn documenten met stukken tekst die gemaakt zijn in het programma Microsoft Office Word. Doordat Microsoft hun focust verlegd heeft naar Microsoft Office 365, moet er eerst een abonnement afgesloten worden om deze tekstverwerker te mogen gebruiken. Hierdoor is men opzoek gegaan naar alternatieven.

De alternatieven voor Microsoft Office Word is OpenOffice en LibreOffice. Deze twee varianten zijn gratis te downloden en te gebruiken op Mac en Windows computers en de meeste smartphones en tablets. Zodra documenten uit één van deze twee programma’s worden opgeslagen, wordt het bestandstype ODT gebruikt: Open Document-Tekst.

Het kan gebeuren, als je Microsoft Office Word of Microsoft Office 365 gebruikt, dat documenten automatisch in het ODT-bestandstype worden opgeslagen. Dit heeft te maken met de instellingen binnen het Microsoft-programma. Deze kunnen aangepast worden onder ‘Opties (onder het menu Bestand) –> Opslaan –> Bestanden opslaan in deze indeling:’. Wijzig de indeling van ‘OpenDocument-tekst (*.odt)’ naar ‘Word-document (*.docx)’ – zie ook de afbeelding op de volgende bladzijde.

Wat is het verschil tussen Microsoft en Open Office?

De kosten zijn eerder al kort aangehaald. Microsoft wil geld verdienen met de verkoop van hun producten. Mocht je hun programma op meerdere computers willen gebruiken, dan zou je zomaar tegen extra kosten kunnen aanlopen. Open Office daarentegen zijn ontwikkeld door ontwikkelaars met het oogpunt hun programma’s volledig gratis beschikbaar te stellen.

Een ander groot verschil is dat Microsoft een geweldige Cloud-oplossing kent. Dit maakt het makkelijker om documenten op te slaan, te delen, samenwerken en te presenteren. De Open Office programma’s kennen vaak geen vergelijkbare opties. Naast deze en vele andere verschillen, is er ook een groot verschil in functionaliteiten en het gebruik. Bij de gratis producten zijn deze beperkter.

Alternatieven? 

Microsoft kent echter twee alternatieven. Het eerste alternatief is de Cloud-oplossing van Microsoft zelf. Heb je een Microsoft-account, dan kan je inloggen op www.onedrive.com. Dit is een online opslagplaats bij Microsoft. Via OneDrive kan gebruik gemaakt worden van Microsoft Word. Echter, de functies binnen OneDrive zijn beperkter dan de betaalde Microsoft Office variant.

Het tweede alternatief is WordPad en staat standaard geïnstalleerd op elke Windows-computer. Door in het Start-menu te zoeken naar WordPad, kan het programma gevonden worden. Tekst die in dit programma gemaakt zijn, worden opgeslagen met het RTF-bestandstype (Rich Tekst Format) en kunnen door de meeste tekstverwerkers geopend worden.

ODT-bestanden openen op je smartphone of tablet 

Op smartphones en tablets worden ODT-bestanden vaak niet herkent. Om dit probleem op te lossen, kan het programma Microsoft Word uit de App-store of iCloud geïnstalleerd worden. Ook bestaan er Apps van OpenOffice die deze documenten kunnen openen en bewerken. Een alternatief is het document eerst op te staan in OneDrive om vandaaruit het document te openen.

Mocht geen van deze stappen helpen, kan je altijd vragen of het bestand opnieuw toegestuurd wordt in DOC, DOCX of PDF-formaat. Voor het aanleveren van kopij aan de Dorpsketting, wensen wij altijd dat tekst in DOCX-formaat wordt aangeleverd.

Mocht je zelf computervragen hebben. . .

Vond je dit een leuk artikel en heb je zelf ook een computervraag? Stuur deze dan naar
redactie@dorpsketting.nl (voor maandag 16 uur) of vul het contactformulier in op www.stompwijk.nl.

Groetjes Micha