Vrijheidsmaaltijden

Al voor het vijfde jaar op rij kunnen mensen op 5 mei door heel Nederland aansluiten bij de Vrijheidsmaaltijden. Ze hebben één gemeenschappelijk doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de thema’s vrijheid en onvrijheid centraal staan. Onderwerpen die bij uitstek geschikt zijn om op Bevrijdingsdag te bespreken. De Vrijheidsmaaltijden worden mogelijk gemaakt door Vfonds.

Dit jaar is het voor het eerst dat Stompwijk hieraan mee gaat doen. Immers, vrijheid moet gevierd worden. De handen zijn in elkaar geslagen met Stompwijk ’92 waar ‘vroeger’ de vrijheid ook zo uitbundig gevierd kon worden, toen we nog in het rijke bezit waren van een Oranjevereniging.

De kantine is hierin een uitstekend gastlocatie voor meerdere doeleinden. Op de eerste zondag van de maand mei wordt voor de 31e keer de Elfdorpentocht gehouden, met mooi weer trekt dit heel veel fietsers aan. Zij strekken de benen op de pedalen voor afstand variërend van 25 km tot 160 km. Het leuke is dat de Toerclub op visite komt bij de andere verenigingen binnen het dorp. Een goed voorbeeld van samenwerken. Deze dag wordt het dus een komen en gaan van mensen.

Tijd om stil te staan bij oorlog en vrede. Waar denken we aan?

Een samenzijn met geïnteresseerden in de bestuurskamer van de vereniging. Hier passen veel mensen in, toch willen we graag een inschatting maken. Het zou fijn zijn als u zich hiervoor aanmeldt bij Petraoliehoek@gmail.com

We starten daar rond de klok van 12.00 uur met koffie en wat lekkers. Er wordt een voordracht gehouden, waar nog aan gewerkt wordt om de herinnering levend te houden om herhaling van de geschiedenis te voorkomen. Misschien een advocaatje en aansluitend een kopje vrijheidssoep. Gebaseerd op oma’s soep met een Aziatisch vleugje. Hier later meer over.

Om 14.00 uur wordt de muziek opgestart door Alfons Belt en dit wordt afgewisseld met optredens van de Spods, met Ed Drums, Frans Zang, Guus Slaggitaar, Nico Leadgitaar, Robert Bas.

Ze zeggen zelf:

Het is de passie voor de rockmuziek en het plezier in het spelen die ons bij elkaar brengt. Wij spelen met veel plezier en enthousiasme en werken hard aan een veelzijdige playlist. Ga uit je dak op de rock klassiekers, maar laat je ook verrassen door de minder bekende rock pareltjes, van toen en nu!

Muziek verbindt! Eind van de middag zijn alle fietsers binnen en de vrijheidsmarkten bezocht en kan het feest beginnen met een biertje, wijntje en een kopje vrijheidssoep. Leuk, als je erbij bent.

Petra Oliehoek- van Es