Burgemeester Martijn Vroom zet redders in het zonnetje

Maandagmiddag heeft Burgemeester Martijn Vroom een kort bezoek afgelegd aan de boerderij van Joost Juffermans aan het Oosteinde te Stompwijk. De reden van zijn bezoek was bijzonder.

Mijntje vertelt hoe ze gehandeld heeft

Vrijdag 29 maart was Yaro, die daar aan het spelen was, ongelukkig met zijn hoofd tegen een trampoline gevallen en kort buiten bewust zijn geraakt. Het gevolg was bijna rampzalig. Enigszins in de war liep Yaro verdwaasd wat rond om daarna de vaart langs de N206 in te lopen. Wat volgde was een opeenstapeling van acties van Mijntje, Cas en Miel, de kinderen van Joost en Annemarie en van Annemarie zelf, die bijzonder en daarom vermeldingswaardig zijn.

Met zijn hoofd voorover in het water dreef Yaro naar de overkant. Mijntje rende naar haar moeder Annemarie. Annemarie en Miel renden het water in om Yaro eruit te halen, Mijntje belde ondertussen 112. Ze heeft het zo goed uitgelegd, dat binnen enkele minuten de vrijwillige reanimatie-hulpverleners ter plekke waren.

Annemarie was ondertussen in het water al begonnen met beademen en later op de kant met reanimeren. Ook Joost kon haar helpen en aanwijzingen geven.

Enkele minuten later konden verpleegkundigen van de ambulance het overnemen. Het was nog even spannend in de ziekenauto, maar gelukkig is alles goed afgelopen en rond negen uur in de avond was hij weer bij en aanspreekbaar. Het was natuurlijk ook erg vreemd voor hem. Je valt en word wakker in het ziekenhuis. Gelukkig gaat alles nu goed en Yaro is alweer wezen vissen, waar hij eerder het water is ingelopen.

Bewonderenswaardig is te vermelden dat de kinderen dus wisten wat ze moesten doen in een noodsituatie. Dit is alleen mogelijk als er op school veel aandacht aan hulpverlening wordt gegeven. Een heel groot compliment dus ook naar de Maerten van de Veldeschool, aldus Martijn Vroom. We kunnen eigenlijk niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit kan zijn. Kortom een hele grote pluim naar Annemarie, maar zeker zo’n grote pluim naar de kinderen, die wel enkele dagen van slag waren, maar gelukkig allemaal weer kunnen lachen.

Met een dikke bos bloemen voor Annemarie en Wendy, de moeder van Yaro en flinke zakken chocolade voor de kinderen, zijn ze allemaal nog even op de foto gezet.