Vrijheid moet gevierd worden, want het is niet vanzelfsprekend

Het is immers erg onrustig in de wereld met

miljoenen mensen op de vlucht

Wat mij betreft mag 5 mei elk jaar uitbundig gevierd worden met een vrije dag en festivals. In Stompwijk gaan we dit ook vieren. Er is landelijk overal wat te doen, ook in Stompwijk is er bijvoorbeeld de lentefair bij Carmen en de Elfdorpentocht georganiseerd door de Toerclub. Met mooi weer worden er honderden fietsers verwacht die met opgepompte banden de tocht naar keuze gaan maken. Vertrek en terugkomst in de kantine.

De thuiskomst gaan we dit jaar extra speciaal maken. Vooral dankzij het 4 en 5 mei comité. Er wordt al een paar jaar promotie door hen gemaakt om met elkaar aan tafel te gaan, daar hoort natuurlijk een drankje bij, maar ook een warm soepje. Samen aan tafel verbindt en daar vinden mooie gesprekken plaats. Bij ons slaan vooral de sportverenigingen die dag de handen ineen.

Elke onderdeel wordt verwacht zoals badminton, volleybal, aerobics, mensendieck, gym, voetbal, handbal. Of als je gewoon buiten fietst of wandelt met of zonder rollator, iedereen, jong en oud met elkaar aan tafel.

De soep wordt volgens een landelijk recept gemaakt, zodat in het hele land dezelfde ingrediënten gebruikt worden. Het recept is samengesteld door chef-kok Nick Toet gebaseerd op zijn oma’s tomatensoep met een Aziatisch tintje. Ik vind het mooi om te weten dat er die dag overal mensen preien en uien snijden om alles in de soep te laten ‘lopen’, dat schept een band. Er is al proef gekookt en het is écht een bijzonder soepje. We gaan voor 75 liter, dus schroom niet.

Het programma:

08.00 tot 12.00 uur:

Fietstocht van start, koffie de hele dag aanwezig.

12.00 uur: Koffie in de kantine en voor de ouderen en geïnteresseerden in de bestuurskamer. Omdat de ruimte daar beperkt is graag aanmelden via Petraoliehoek@gmail.com.

13.00 uur: Een lezing door Jan Groenewegen in de bestuurskamer. Nabij zijn huidige woning maakte Jolly Duck in de oorlog een noodlanding Hij weet er alles van en vertelt ons hier graag over.

Vanaf14.00 uur: Gratis een vrijheidssoepje voor de liefhebbers en gaat Alfons Belt met zijn muziek warm draaien.

15.00 uur: Een spetterend optreden van de Spods

20.00 uur: afsluiting

We gaan er samen een mooi feest van maken.

Petra Oliehoek- van Es