Bevrijdingsdag 2024

Het is een ouderwets feest geworden. 5 Mei viel op zondag én de 31e Stompwijkse 11 Dorpentocht werd gehouden. Voeg daar een donatie van het 4 en 5 mei comité én een leger aan vrijwilligers aan toe en je hebt de ingrediënten. Handen werden in elkaar geslagen en met elkaar is het een prachtige dag geworden.

Op zaterdag zijn de nodige voorbereidingen getroffen, het klaar maken van de bestuurskamer voor ontvangst voor mensen voor de lezing. De vlaggetjes opgehangen en 2 uur groenten snijden voor de soep.

Daarna fruiten, bakken en koken. Totaal 50 liter, omdat 75 liter toch wel erg veel leek, en hup de koeling in.

Zondag was het dan zover, om 8 uur ging de kantine open voor de inschrijving en om 12.30 uur ging deze dicht en waren er rond de 1600 deelnemers van start gegaan. Een record, meen ik. Prachtige routes zijn er uitgezet. Heel veel mensen hebben hier dus van kunnen genieten, al zullen er lekke banden geweest zijn en zelfs een fiets te water met een nat pak.

Na de kerk werd er deze keer in de kantine koffie gedronken met zelf gebakken appeltaart of cake, dat ging erin als koek. Een advocaatje slagroom en een soepje toe.

Deze groep, maar ook anderen waren op het verhaal van Jan Groenewegen afgekomen. Het is bij zijn boerderij dat in februari 1945 een Engels vliegtuig een noodlanding maakte, waarbij de bemanning het overleefde.

Helaas werden een paar dagen later alsnog 5 personen het slachtoffer, toen het vliegtuig vanuit de lucht beschoten werd. Een indrukwekkend verhaal dat verteld moet blijven.

De kantine draaide op volle toeren en werden er liters koffie geschonken. Rond de klok van 2 werd de soep opgewarmd. De soep ging schoon op, mede dankzij de vele bezoekers. De biertafels op het terras, muziek aan en lekker met elkaar in vrijheid praten. Wat een heerlijke dag is het geweest. 

Iedereen enorm bedankt voor de medewerking!

Petra Oliehoek– van Es