Hoe doe je dat? Computervraag 12: PDF-bestanden openen

Iedere maandag avond wordt De Dorpsketting per e-mail verspreid. Nu krijgen wij wel eens de vraag teruggestuurd: “Waarom kan ik De Dorpsketting niet openen?” De reden hiervoor kan erg variëren. Wordt er geprobeerd het bestand via een computer of via een tablet te openen? Welke foutmelding wordt er weergegeven? Eigenlijk, met alleen de vraag: “Waarom doet hij het niet?” kan geen makkelijk antwoord op gegeven worden. Daarom zal ik in dit artikel twee meest voorkomende probleem uitleggen.

Wat is een PDF-bestand?

Vorige maand (DK 2727, 8 april, blz. 26) ging ik al dieper in op wat een bestandstype is. Toen legde ik onder andere uit wat DOCX- en ODT-bestanden zijn, en hoe deze geopend konden worden. Een PDF-bestand is eveneens een bestandstype dat op de computer wordt gebruikt.

PDF-documenten – Portable Document Format (Draagbaar documentformaat) – worden veelal gebruikt om informatie weer te geven. Niet zozeer om informatie te bewerken. Doordat de documenten zijn opmaak behoudt, zijn ze makkelijker deelbaar. De inhoud zal er op elk apparaat hetzelfde uitzien. Een goede oplossing voor het delen van nieuwsbrieven of De Dorpsketting.

Adobe Acrobat Reader is het programma waarmee PDF-bestanden geopend kan worden. Deze is gratis te downloaden voor zowel Windows, Mac alsmede op smartphones en tablets. Tegenwoordig, op de meeste hedendaagse computers, worden PDF-bestanden automatisch in de webbrowser weergegeven. Hierdoor is dit programma overbodig geworden.

Het eerste meest voorkomende probleem

Het openen van PDF-bestanden geeft meestal op smartphones of tablets een probleem. PDF-bestanden worden op dit soort apparaten niet altijd in de webbrowser geopend. Net als dat je op de computer een programma moet instelleren om een specifiek bestand te kunnen openen, zo moet je op je smartphone of tablet ook een programma installeren. Alleen, in plaats dat het een programma heet, wordt de Engelse benaming gebruikt: App.

Als een App niet geïnstalleerd is, kunnen bepaalde bestanden niet geopend worden. Om een PDF-bestand te kunnen openen, kan dus gebruik gemaakt worden van de Adobe Acrobat PDF-app. Deze App is gratis te downloaden via Google Play Store of Apple App Store. Verzoeken tot inloggen of het betalen voor de App, kunnen weg geklikt worden. Voor alleen het bekijken van PDF-bestanden volstaat de gratis versie.

Wat er ook nog wel eens gebeurt 

Het kan ook wel eens voorkomen dat het standaard programma niet goed ingesteld staat. Via Start -> instellingen -> Apps -> standaard apps (Windows) kan hier gezocht worden op het bestandstype PDF. Mocht hier iets anders staan dan Adobe Acrobat of Microsoft Edge, klik dan op het programma. Hierna verschijnt een lijstje met programma’s waarvan je er eentje als nieuwe standaard kan instellen.

Voor smartphones en tablets werkt het vaak hetzelfde. Helaas kan het besturingssysteem per apparaat erg verschillen waardoor dit “het eventjes” uitleggen erg bemoeilijkt. Neem gerust contact met mij op mocht je hierbij hulp nodig hebben.

Wat als deze twee oplossingen niet werken? 

Je mag je computervraag altijd voorleggen aan de redactie. Vermeld erbij graag zo veel mogelijk informatie.

Vond je dit een leuk artikel en heb je zelf ook een computervraag? Stuur deze dan naar redactie@dorpsketting.nl (voor maandag 16 uur) of vul het contactformulier in op www.stompwijk.nl.

Groetjes Micha