Uitje naar de kaasboerderij

Vandaag gingen we met de Zonnebloem naar de kaasboerderij in de Weipoort Zoeterwoude. Nadat we allemaal op waren gehaald en aan tafel zaten, begonnen we met een lekkere gezellige lunch. Er was veel belangstelling vanuit Stompwijk. Na de lunch kregen we duidelijke uitleg van de eigenaar.

Het hele proces kwam ter sprake van kalf tot kaas. Ook over de vroegere  bereiding. Er was toen immers geen stroom, waterleiding enz. Alles moest  met de hand,  zoals het melken van de koeien, maaien en het bemesten van het land. We gingen daarna alles bekijken.

In het lokaal waar de kazen op tafel lagen, konden we raden hoeveel liter melk er nodig was voor één kilo kaas. De meesten wisten dat wel. Dat was dus 10 liter melk. Op deze boerderij hebben ze patent op de beroemde hartjes kaas.

Het zonnetje was intussen weer gaan schijnen zodat het heerlijk weer was geworden om even langs (en in) de stallen te lopen. Daarna konden we  in het winkeltje inkopen doen. Een paar jaar geleden was onze koningin ook op bezoek.

Omstreeks half vier gingen we weer naar huis, na een heel gezellige en leerzame middag.

Met heel veel dank aan onze vrijwilligers, groetjes, Ria van Dijk