Wandeltocht Rondom Stompwijk beleeft mooiste dag in natste maand mei sinds 1901

Afgelopen Eerste Pinksterdag werd de 12e editie van de landelijke wandeltocht Rondom Stompwijk gehouden. Zo’n 550 wandelaars uit het gehele land zochten de weg naar ons dorp om mee te doen aan één van de zes routes die klaar lagen voor de inschrijving.

Een deel daarvan had zich al online ingeschreven om er zeker van te zijn dat meedoen verzekerd was.

De 40 km route werd erg goed bezocht. Deze wandelaars waren volop in training voor de aanstaande Vierdaagse van Nijmegen. Om zeven uur ‘s morgens vertrok de eerste.

Ook van de 30 en 20 km route werd goed gebruik gemaakt. In eerste instantie liep deze route via de in Zoeterwoude liggende kluuntunnel onder de A4 door. Helaas waren er een aantal pontondelen verdwenen in deze kluunroute.

Losgeslagen of gestolen!? Dit loopgedeelte is daarom omgelegd via de, door omwoners genoemde, ‘Calvarieberg’. Volgend jaar hoopt Rijkswaterstaat dit te hebben hersteld.

De 15 km route werd het meeste gekozen, vooral door dorpsgenoten. Deze route liep, net als verleden jaar via de Van Kampenlaan en de Nieuwe Vaartlaan en werd er achteraan een verbinding gemaakt middels een kluunbrug van de IJsclub. Daarmee werd er een tijdelijke verbinding met de Westeindseweg aangelegd. Een mooi stukje Stompwijk waar normaal nooit toegang tot is.

Ook de 7.5 km route met boot liepen dat traject, waarna zij bij de brug aan het eind van de Hofpolderpad opgehaald werden met een rondvaart boot en drie km verder in de Vlietlanden weer werden afgezet om daar de route naar de finish voort te zetten.

Alle wandelroutes liepen via de wildtunnel bij De Merenburger van de familie van Rijn. De deelnemers werden daar ontvangen door de ijskar van Demi van Boheemen die het maar druk had met uitdelen van de Boerderij-ijsjes, waar iedere deelnemer/ster een consumptiebon voor had meegekregen.

De organisatie van de wandeltocht heeft tenslotte aan iedere deelnemende wandelaar aan de finish een kleurrijke gerbera uitgedeeld.

Nog lang werd er met een drankje en een hapje nagepraat. Daarna vertrokken de deelnemers weer richting huis en werd het rustig in het Klaverblad want deze was tijdens de wandeltocht overvol met geparkeerde auto’s.

Ik wil namens de organisatie iedereen bedanken voor het laten slagen van dit prachtige evenement, met name de sponsors, de landeigenaren, de bewoners op de Van Kampenlaan en Nieuwe Vaartlaan, de vrijwilligers bij de inschrijftafels en de Koek & Zopietent, de Rondvaartboot, het kantinepersoneel, de wandelcommissieleden en het bestuur van onze IJsclub Nut en Vermaak.

Frans Oliehoek