Het paard van de schillenboer

Elke zaterdagochtend komen de gebroeders Turkenburg met hun paard en wagen het groenteafval, oud brood en dergelijke ophalen. Ze doen dit misschien al 50 jaar. Ik zie de opbrengst eigenlijk steeds minder worden, terwijl we duurzaam zo hoog in het vaandel hebben staan. Tuurlijk kan het ook in de groencontainer, maar de schillen worden echt als voer voor de beesten gebruikt. Alles wat je hoeft te doen, is de schillen apart te bewaren en op zaterdagochtend aan de weg te zetten.

Ik heb op zaterdag weleens bezorgers van Hello Fresh aan huis die allemaal blij verrast zijn bij het zien van paard en wagen in de straat. Ze vragen Piet er weleens naar en dan zegt hij: “Ik haal op wat er van jullie bezorging overblijft”. Ook horen de broers zelf ook mooie reacties onderweg, vooral als er weer nieuwe bewoners zijn. Voor ons is het al te gewoon, ook kinderen mogen vaak op de bok een eindje meerijden.

Schroom niet, bewaar je oude brood (voeren aan de eenden is strafbaar!) en je groenteafval en zet het aan de weg. Kleine moeite en we houden met elkaar een mooie traditie in stand.

Petra Oliehoek- van Es