Hobby loopt uit de hand

Hobby loopt gigantisch uit de hand

De aankondiging in de zuivelwinkel dat de deuren van de winkel dicht gaan, was de aanleiding om vanmiddag eens een babbeltje te gaan maken met Coby van Bohemen. Buiten op het terras doet zij haar verhaal hoe het ooit 12½ jaar geleden is begonnen. Met de komst van de superheffing en het melkquotum. Elk bedrijf kreeg een toegewezen aantal liters dat gebaseerd is op een peiljaar. Dat peiljaar viel voor de fam. Van Bohemen laag uit door de omschakeling van de koeien. Als er meer melk geproduceerd werd, dan moest men quotum inkopen. En meer liters zijn meer inkomen. In ieder geval was dit voor hen de aanleiding om zelf meer met hun zuiveloverschot te gaan doen. Coby heeft toen van haar hobby haar werk gemaakt en met succes. Het is echt een gat in de markt. Er wordt wekelijks 5000 liter melk verwerkt in yoghurt, kwark, karnemelk, vla en noem maar op. Naast de zuivel ging zij zich toeleggen op het recreatieve gedeelte dat de boerderij biedt. Namelijk het verzorgen van kinderpartijtjes (dagelijks vanaf 16.00 uur). Er zijn verschillende programma’s waaruit gekozen kan worden zoals een speurtocht, boter en karnemelk maken of koetje verven. En natuurlijk pony rijden en met de skelters over het terrein scheuren. En lekker knuffelen met het jonge beestenspul, konijntjes, poesjes en lammetjes.

De laatste tijd organiseren ze teambuildingsactiviteiten voor bedrijven, scholen, voor vrijwilligers van een verzorginghuis of familiedagen. Er zijn dan een hindernisbaan, kruiwagenraces, hooivorkdarten en polsstokspringen. Na het verrichten van deze activiteiten is het genieten van een uitgebreide boerenlunch. Ook deze vraag neemt steeds meer toe.

Toen een aantal jaren geleden het dak van de stal vernieuwd werd, is het idee ontstaan om boerenovernachtingen met ontbijt te gaan verzorgen. Samen met nog 6 andere boeren uit de omgeving hebben zijn hun krachten gebundeld en is er een stichting gevormd. De gemeente en de provincie hebben vorig jaar een bezoek gebracht en de directeur van het Zuid Hollands Bureau voor Toerisme heeft hen geholpen met de opzet, omdat ook hier men aan allerlei regelgeving moet voldoen. Zodra de vergunning afgegeven wordt gaat er gestart worden met de verbouw van de zolder. Er komen 4 kamers, waarvan twee met douche en toilet en twee met ligbad en toilet. De kamers kunnen het gehele jaar gehuurd worden. De doelgroep is die van 50+ en ouders met jonge kinderen. De ligging is optimaal met de Vlietlanden, strand en duinen, veel fietsroutes én de stad in de buurt. Ook zal er naar verwachting van het VVV kantoor Zoetermeer veel vraag uit de stad komen indien er symposiums gehouden worden.

Aangezien Coby er vanuit gaat dat je als je wat doet het goed moet doen en niet twee dingen half is na lang wikken en wegen het besluit genomen om te gaan stoppen met de zuivelwinkel. U en ik zijn daar niet blij mee, ook de bejaarden-huizen, marktkooplui en groothandel niet. Daarbij kwamen de toenemende kosten van de keuringsonderzoeken die elke 6 weken voor alle producten moeten worden gehouden. De stijgende kosten van water en elektra en niet te vergeten de arbeidskrachten. Er was geen goede fulltimer die de zaak voor haar draaiende kon houden. De goede krachten die zij gehad heeft, zijn inmiddels voor zichzelf begonnen. Adverteren heeft niet de juiste persoon opgeleverd. Er is zelfs gedacht aan een compagnon of maatschap maar dat was ook niet haalbaar. Alles bij elkaar genomen staat de opbrengst van het aantal liters niet meer in verhouding met het aantal te werken uren. Ze maakt zelf soms werkweken van 70 uur en dat is niet de bedoeling. Er moet ook nog geleefd worden. Daarbij vraagt het boerenbedrijf ook de nodige aandacht. De tanks schoonmaken voordat Peter aan het melken gaat, want de melk wordt direct verwerkt. Vanmiddag stond het binnenhalen van het hooi op het programma. Door de aanhoudende regen ligt het hooi al twee weken te wachten. En vanmiddag waren de manschappen bij elkaar verzameld, vooral vriendjes van Niels en Rick. Ze hadden er echt zin in of het gelukt is weet ik niet, want de jongens waren op het land, maar nu was de pers niet aanwezig. Kwestie van even bellen en achteraan gaan om het aanwezige personeel aan de gang te kunnen houden. Een warme hap verzorgen voor de harde werkers of toch maar even patat halen? Het overige personeel aan de gang houden en heel veel schoonmaken.

Het consumentenquotum is onderling uitwisselbaar met het fabrieksquotum zodat dit geen problemen oplevert. U kunt nog tot 20 juli in haar winkel terecht, de toelevering aan bedrijven wordt tot medio augustus aangehouden om de voorraad van o.a. de verpakkingen weg te werken. Jammer, maar begrijpelijk dat er gestopt gaat worden. Ik wens hen veel succes toe met hun (re)creatieve kant.
Petra