Schade aan eigendommen

“Uitvoering van plannen mag niet leiden tot schade bij eigendommen van burgers.”

Bij het verkopen van kinderpostzegels met mijn gehandicapte zoon, kwam ik veel verontruste verhalen van bewoners uit de buurt tegen. Er is veel overlast en schade door alle vervoer van grond over de Stompwijkseweg. Er was al veel gebeld met gemeentebestuurders, politie, maar niets had geholpen. De weg, net opgeknapt, is ook weer helemaal vernield. Waarom treedt de gemeente niet op, was steeds weer de vraag? Met zoveel klachten en schade kan ik deze vraag niet laten liggen. Ik heb gebeld met de Waterschappen, omdat ik dacht dat zij de werkzaamheden deden om de dijken te verstevigen. Dat was niet het geval, zij hadden alleen werkzaamheden aan de molendijk gedaan, maar de andere werkzaamheden waren particuliere initiatieven. Dan de gemeente gebeld, daar kwam ik via de afdeling handhaving, bij wegonderhoud. Ook voor hen zijn de werkzaamheden een gruwel. Het wegdek heeft uitzonderlijk veel te leiden. De kosten voor reparatie worden weer afgewenteld op de burgers.
Nu weet ik vanuit mijn raadswerk en statenwerk, dat overheden (maar ook bedrijven) geen beslissingen mogen nemen, die anderen schade berokkenen.
De gemeente kan hier niet altijd handhavend optreden, maar mensen kunnen samen een claim leggen voor de schade, die zij ondervinden.
Al veel wegen zijn bewandeld, maar veel lukt niet. Misschien is het nu wel goed om naar de rechtbank te stappen. Daarvoor is het nodig dat we een inventarisatie maken van alle schade die is aangericht door het zware verkeer.
Bewoners, die last hebben van verzakkingen, scheuren of andere schade aan hun onroerend goed, kunnen met mij een afspraak maken. Met foto’s en een schade-rapport van een aannemer zullen wij een claim neerleggen.
U kunt met mij bellen dinsdagavond van 18.00 tot 21.00 uur of woensdag van 10.00-12.00 uur.
Will Kranenburg, statenlid