Leidschendam-Voorburg wijkgericht te werk

De afdeling Wijkbeheer van de gemeente Leidschendam-Voorburg bestaat voor zo´n 90 procent uit de ´buitendienst´; dagelijks zijn zo´n honderd medewerkers buiten in de weer met hun werkzaamheden. Tot voor kort verschilden de werkwijzen in Voorburg en Leidschendam onderling, maar vanaf nu gaat het wijkbeheer in de hele gemeente volgens één model te werk. Geen afzonderlijke ploegen meer voor groenonderhoud of straat-vegen, maar per wijk teams die àlle taken verrichten.

Werkwijze
De gemeente is voor het wijkgericht werken verdeeld in drie gebieden: Oost, Centraal en West. In ieder werkgebied zijn enkele wijkteams en een serviceteam actief. De wijkteams doen het totale onderhoud van een wijk: beheer, onderhoud en reiniging van de openbare weg en het openbaar groen. Het serviceteam handelt de spoedklussen af op het gebied van wegen, rioleringen en watergangen, zoals storingen in het riool of gaten in het wegdek.
Daarbij wordt gebruik gemaakt van het materieel (tractors, hoogwerkers, veeg- en maaimachines en dergelijke) van het Wijkondersteuningsteam, dat net als het Team Speelvoorzieningen en straatmeubilair binnen de hele gemeente inzetbaar is.

VOORDELEN
De wijkgerichte manier van werken heeft een aantal voordelen. De gemeente kan efficiënter en goedkoper werken, want de diverse specialisten van het dagelijks wijkbeheer werken samen in één team in een afgebakend gebied. De werkzaamheden kunnen hierdoor goed en snel worden afgestemd en reistijden blijven beperkt tot een minimum. Bovendien, zo leert de praktijk, raken de medewerkers meer betrokken bij het gebied waarin ze werken.
En zoekt een inwoner contact met de gemeente over het beheer van een wijk, dan heeft hij te maken met één aanspreekpunt: de teamleider, die via het Meldpunt voor de openbare ruimte is te bereiken.

Meldpunt openbare ruimte
Met meldingen, vragen en opmerkingen over het onderhoud van de openbare ruimte kan men terecht bij het Meldpunt voor de openbare ruimte, dat de gemeente speciaal hiervoor in het leven heeft geroepen. Het meldpunt vervangt de Servicetelefoon en is te bereiken via telefoon (070) 32730 62 of e-mail meldpuntopenbareruimte@leidschendamvoorburg,nl. De medewerkers registreren de melding en schakelen het betrokken wijkteam in, dat op deze manier snel in actie kan komen. In de regel vindt de afhandeling van een melding of klacht binnen een week plaats. De melder krijgt over die afhandeling bericht.

Calamiteiten, zoals een omgewaaide boom of een verstopt riool, worden meteen verholpen.
Werkgebieden
Het grondgebied van de gemeente is voor het wijkgericht werken in drieën gedeeld. Werkgebied Oost omvat de wijken Park Veursehout, de Zijde, Duivenvoorde, Leidsenhage, de Heuvel, Amstelwijk, de Prinsenhof (hoog- en laagbouw), ´t Lien, het gebied tot aan de grens met Voorschoten en het buitengebied tussen de Vliet en rijksweg A4 (Leidschendammerhout en Vlietland). Teamleider is Hans Wijnstok.In gebied Centraal, met Leo Hendriks als teamleider, liggen de wijken Essesteijn, Damsigt, Park Leeuwensteijn, Verzetsheldenwijk, Raadhuiskwartier, Klein-Plaspoelpolder, Centrumgebied, de Rietvink, Park Leeuwenbergh, Zeeheldewijk, Leidschendam Zuid, Stompwijk en het buitengebied ten zuidoosten van rijksweg A4. Gebied West tenslotte bestaat uit de wijken Voorburg Noord, Bovenveen, ´t Loo, Voorburg Midden, Voorburg West, Voorburg Oud en Voorburg Oost. Hier is Krijn Toet de teamleider.