Muizenissen

Bijna zesjarige Sven heeft het Sinterklaasvirus goed te pakken. Hij besloot vannacht al om halfvier zijn bed uit te stappen om te kijken of zijn schoen al gevuld was….Op zich heb ik daar geen problemen mee, maar hij moet dan niet á la LeefbaarRatelband de rest van de familie wakker gaan maken met de mededeling dat de schoenen vol zitten met pepernoten, schuimpjes en een chocolademuis! Met een grote ‘Tjakka!’ wierp ik hem weer terug in bed, maar hij had nog wel kans gezien om een handje pepernoten naar binnen te werken. De laaie-lichter! Uiteindelijk maakte hij het goed door de volgende ochtend langer in zijn bed te blijven (acht uur) dan normaal (halfzeven), en vergaf ik hem zijn nachtbraken. De brief van Youri aan Sinterklaas was ook beantwoord. Op zijn vraag of er nog een Zwarte Pieten vacature open stond schreef de Sint dat er voorlopig geen plaatsje vrij is, maar dat Youri maar goed zijn best moest doen op school, eventueel maakt hij dan volgend jaar een kans. Tevens raadde de Goedheiligman hem aan om een strippenkaart te nemen bij een zonnebankcentrum óf zijn ouders zover te krijgen dat de komende zomervakantie doorgebracht moet worden in een warm en zeer zonnig land, Spanje bijvoorbeeld. De zwarte krullen zijn geen probleem: gewoon de komende maanden met een krultang in de weer en een verfje is zo gekocht. Zaterdagmorgen hebben we de Sint ingehaald bij de sluis in Leidschendam. Zo overzichtelijk als het in Stompwijk was, zo onover-zichtelijk is het in Leidschen-dam….Tjonge,jonge, wát een mensen! Ik hoorde de sluisbruggen kraken….Maar het zag er allemaal wel gezellig uit en toen we verderop ook nog wat Stompwijkse en Leidschendamse families tegen-kwamen werd het helemaal leuk. Natuurlijk heb ik ook nog wat te klagen, namelijk dat ten eerste de Burgemeester er niet was en ten tweede werd er niet gestrooid maar gegooid door de Pieten: het strooi-goed zat namelijk in plastic zakjes. Dus niks geen graaiende kinderen rollend over de grond, een traditie die nu eenmaal onlosmakelijk met Sinterklaas verbonden zijn. Nee, ook hier is weer eens ingegrepen door de instanties…De straten en trottoirs waarop wij lopen zijn kennelijk viezer dan dertig jaar terug….Of de Sint en zijn medewerkers zijn bang dat ze door ouders voor het gerecht gesleept worden omdat hun kroost een voedselvergiftiging opgelopen hebben…. Jammer hoor, al die regeltjes. Misschien moet ik maar op Leefbaar Nederland gaan stemmen want hun nieuwe goeroe..euh…leider laat mensen over steenkolen of gebroken glas lopen, dus een kleine moeite voor hem om de pepernoten weer op straat te krijgen. Tjakka! Arjen Veldhuizen.