oude fotos watersnoodramp 1953

Het gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
is op zoek naar foto’s van geëvacueerde burgers uit Nieuwe Tonge tijdens de watersnood-ramp in 1953

In februari 2003 wil het gemeentearchief Leidschendam-Voorburg aandacht schenken aan de watersnoodramp. In 1953 zijn een aantal families uit het rampgebied van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden geëvacueerd. In Leidschendam en Stompwijk zijn mensen uit Nieuwe Tonge bij verschillende gezinnen ondergebracht. Het gemeentearchief is op zoek naar foto’s over de gastvrije ontvangst en het verblijf van deze mensen in de gemeente. Mogelijk zijn er ook foto’s van Stompwijkse hulpverleners in het rampgebied. Er bestaan slechts schaarse beelden van, dus alle foto’s uit die periode zijn van harte welkom. Het gemeentearchief wil uw materiaal graag lenen voor het maken van reproducties als aanvulling op het eigen archief en na selectie een aantal foto’s gebruiken voor een presentatie over de watersnoodramp. De presentatie wordt in het kader van de vijftigjarige herdenking in februari 2003 tentoongesteld. Uw originele foto’s ontvangt u uiteraard terug.Indien u fotomateriaal beschikbaar wilt stellen kunt u een E-mail sturen aan: gemeentearchief@leidschendamvoorburg.nl

Na de opening van de watersnoodpresentatie zal op maandagavond 3 februari 2003 op veler verzoek in de hal van het raadhuis, Raadhuisplein 1 de film met opnamen van de Leidschendamse gemeenschap uit de periode 1953/1954 vertoond worden. Te zien is onder andere: het gemeentehuis, burgemeester Banning en het gemeentepersoneel, scholen en leerlingen, veilingschuiten en vrachtboten in de sluis, huisvrouwengymnastiek op een open terrein langs de Vlietweg, middenstanders rondom de sluis, aan de Damlaan en de Veursestraatweg, een ongeval op de hoek Sluiskant/Damstraat met EHBO’ers, politie en Rode Kruiswagen, de blauwe tram steekt de Damlaan over, vrachtwagen met hooi komt over de sluisbrug, Broekweg en Zeeheldenbuurt, Wasserij Rozenburg, Balkengat en Houtzaagmolen De Salamander, Mariënpark, bewoners en bedrijfjes in de Venestraat, Veursestraatweg en Rode Pannenbuurt, voetbalvereniging RKAVV, tafeltennisvereniging Veni Vidi Vici , een optocht met veel verenigingen, waaronder de zangvereniging Arti et Charitati, op wiens initiatief de film gemaakt is. Er zullen 200 toegangskaarten beschikbaar worden gesteld, die t.z.t. afgehaald kunnen worden aan de servicebalie in het Stadskantoor. In de Dorpsketting zal aangekondigd worden wanneer de gratis kaarten afgehaald kunnen worden.