Goede voornemens voor 2003

Ik kom maar direct met de deur in huis vallen; heeft u ook zo lekker gegeten de afgelopen feestdagen. Zeker, velen doen het rustig aan om de pondjes er niet aan te zien vliegen, maar ook velen vinden deze dagen het summum om culinair te doen. ‘Wild’ hoort tijdens het kerstdiner op tafel te liggen?? Neen dus, omdat wij van mening zijn dat in het wild levende dieren voor deze dagen in grote getale ‘het loodje moeten leggen’, om vervolgens te concluderen dat teveel ingekochte konijnenbouten en hazenruggen na deze feestdagen in diepvrieskisten volop in de aanbieding liggen bij de supermarkten. Ik ben een voorstander van, dit soort vlees zó hoog te prijzen dat alleen de ‘echte liefhebber’ er _ 40, per kilogram voor over heeft. Wij mensen denken onvoldoende aan het dierenleed wat berokkend wordt bij het afschieten van dit ‘wild’.
De ellende is dat ook de politiek in deze kwestie hier een flinke duit in het zakje doet. De afgelopen jaren zijn kabinetten bezig geweest een ordentelijke wet op te stellen die ‘respect voor het leven heeft’*. Daarmee is niet een totaal verbod van kracht, waarbij dieren in open veld niet meer bejaagd mogen worden. Hoe is het mogelijk dat de mens denkt in te moeten grijpen om de natuur te regelen. Dit gegeven is allang achterhaald en dieren regelen zelf hun eigen cyclus. Wanneer er een grote populatie van een bepaald dier is, zal er ziekte uitbreken of zullen dieren naar elders toe trekken. Zie onze eigen populatie, waar het voorbeeld van aids en overbevolking hun sporen achterlaten. Bij de natuur is het niks anders en wij hoeven als mens hier geen stempel op te drukken.
Maar onze eigen jachtinstinct, het idee onoverkomelijke schade te krijgen van hetgeen er in het veld zit, zet ons aan om ook dit te moeten regelen. In mijn jeugd had ik een oom die jager was. Ook zo een die het beeld had dat door zijn toedoen de natuur er beter van zou worden. Hij fokte op grote schaal zelf fazanten, die hij na een jaar in het wild uitzette, dit om de populatie beter te kunnen regelen. Ik zou een leugenaar zijn om hier te verklaren dat ik niet van die jachtpartijen genoten heb. Het spel tussen jager en honden – waarbij de honden in een omtrekkende beweging het wild naar de jager toedreven – vond ik op dat moment fascinerend. Maar de gebeten hond is al dat wild dat naar de
jager toegedreven wordt. Zelfs nu heb ik nog stevige discussies met een zakenrelatie van mij die het nodig vindt om in Hongarije op everzwijnenjacht te moeten. Dit is niet om de natuur te regelen, dit is om je eigen behoefte te bevredigen.
Wat kan ik mij opwinden over jagers, die de weilanden voor de Zustersdijk afstropen en alles neerknallen wat zij op hun weg tegenkomen, ook al is de eend gevlogen het maakt niets uit, het beest wordt zo uit de lucht geknald. Daarnaast zijn boeren hard bezig de weidevogels te beschermen en betere bestanden op te zetten. Dit is toch volledig tegendraads. Het meest frustrerende vind ik dat politieke partijen als CDA en LPF, niet opkomen voor deze fauna en het moeizame akkoord van de afgelopen jaren én het verbod op het fokken van nertsen, weer volledig van tafel vegen.

Daarom stel ik u voor drie goede voornemens te nemen dit jaar:
· agrariërs¼, laat jagers niet meer op uw weilanden toe. Geef leven uw bescherming!!
· wanneer u wild koopt, koop dan bewust en denk er even bij na hoe het leven van dat beest geweest is, voordat u het kocht. Koop vooral met gevoel.
· Stem bewust deze maand, stem op partijen die respect hebben voor ‘het leven’ en de verplichting voor de politiek hier op een respectvolle manier mee om te gaan.

*) bron: www.dierenbescherming.nl

Leo Wijnhoven ¼¼..,U weet wel die van de Zustersdijk