Uitwisseling IJsclub-Polen

Uitwisseling IJsclub Stompwijk IJsclub KonstancinJeziorna in Polen

Afgelopen maandag vertrok een groep schaatser/sters van ijsclub “Nut en Vermaak” uit Stompwijk voor een sportieve uitwisseling met een ijsclub uit onze zustergemeente in Polen. De groep van 6 kinderen en 3 begeleiders worden ontvangen door ijsclub “ZRYW” uit Slomczyn. Dit is net zo’n buurtschap van KonstancinJeziorna als Stompwijk van Leidschendam is. Het is de vierde keer dat ijsclub Stompwijk op bezoek gaat in Polen. De laatste keer was in februari 2002 de kinderen waren toen uitgenodigd om deel te nemen aan de Warschaucup. Deze wedstrijden worden nu op zaterdag 01 en zondag 02 maart gehouden en ook nu neemt onze ijsclub hieraan deel. Tomasz Kucza, hoofd van de plaatselijke school in Slomczyn en tevens schaatstrainer van de ijsclub “ZRYW”, heeft het voor elkaar gekregen dat de Stompwijkse groep schaaters/sters mee kan doen aan dit Internationaal Schaatstoernooi voor junioren. Deze wedstrijden worden in Warschau gehouden en zijn vergelijkbaar met de Vikingrace die voor pupillen en junioren in Heerenveen plaatsvindt. Aan deze wedstrijden doen landen als Wit Rusland, Tsjechië, Kazakstan, Oekraïne en Polen mee. Nederland is dus vertegenwoordig door IJsclub “Nut en Vermaak” uit Stompwijk. Een hele eer om daar aan mee te mogen doen dus. Of er in dit toernooi prijzen behaald kunnen worden is de vraag die zij misschien volgende week kunnen beantwoorden. De reis wordt per vliegtuig gemaakt. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als het gaat om het programma wat gemaakt is door de organisatie in Slomczyn.. Op maandagochtend 3 maart vliegen de kinderen terug naar Nederland en hopen dan een geslaagde week te hebben gehad.
De kinderen van ijsclub “ZRYW” zijn al drie keer te gast geweest in Stompwijk. Afgelopen jaar in maart hebben zij deelgenomen aan de recordwedstrijden op de Uithof in Den Haag en namen zij ook deel aan de Clubkampioenschappen van “Nut en Vermaak”. De Commissie Stedenband heeft de ijsclub uit Stompwijk met diverse activiteiten ondersteunt. De Commissie, die in het leven is geroepen om in KonstancinJeziorna aandacht te besteden aan; gezondheidszorg, volkshuisvesting, land en tuinbouw, onderwijs, toerisme, milieubescherming, cultuur en organisatie van bestuur, en investeren sinds een paar jaar ook op het sportieve vlak. De uitwisseling van de Stompwijkse schaatsclub met die van Slomczyn, is daar een voorbeeld van.

Frans Oliehoek