Carnaval met De Gaanders

Woensdag 26 tot en met vrijdag 28 Februari;
Prins Frank en Page Jacqueline en hun raad van elf hebben met de bejaarden carnaval gevierd uit Marienpark (L’dam) en Emmaus (Zoeterwoude) Gezellig met de (Stompwijkse) ouderen die minder mobiel zijn waar de Gaanders op locatie gaan, samen met het oudprinsenkoor om hier carnaval te vieren. Het koor zingt bekende liederen waar men volop van kan genieten en meezingen. Samen met Feestkapel “De Blaasbalgen uit Leidschendam” dragen de Gaanders het carnavalsfeest uit en lopen polonaise met hun (met of zonder rolstoel). Daarnaast biedt de Gaanders een ieder een drankje en een hapje aan, waardoor deze niets te kort komen en uit hun “dak“ kunnen gaan. Met nog een speciale act van Prins en Page kregen de ouderen een vol programma voorgeschoteld. Aan de stemming te merken had men het bijzonder naar hun zin, tot in de wat latere uurtjes. Tevens hebben De Gaanders carnaval gevierd met de gehandicapten van Swetterhage uit Zoeterwoude. Ook hier vieren De Gaanders het carnavalsfeest samen met de kapel. Hier worden op deze avond een Prins en Page van Swetterhage verkozen die deze avond de scepter zwaait. Vele bezoekers zien hier in carnavalsstemming naar toe gekomen en maken er een mooi feest van. Later op de vrijdag was het een drukke kelder van het dorpshuis waar de Gaanders op bezoek waren. De huisvesting van de Orion was uitermate geschikt om uit je dak te gaan. Door het lage plafond wat regelmatig te trillen stond door het geluid van De Blaasbalgen werd er gezellig carnaval gevierd. Ook was de danspaal uitermate geschikt om polonaise te lopen (draaien)

Zaterdag
Als traditie begint de zaterdagochtend in het gemeentehuis van Leidschendam. Hier worden De Gaanders samen met de Damzwabbers uitgenodigd om de sleutel of hamer in ontvangst te nemen van burgemeester Haersma Buma en voorzitter van de Stompwijkse dorpsraad Dhr. Beimers. Ook waren voor deze uitreiking de jongere garde, de raad van elf van Komers aanwezig om al even aan het echte werk te mogen snuiven. Op ludieke wijze maakte Prins Frank en Page Jacqueline hen duidelijk op een aantal zaken in ons dorp. Zo passeerde de dure wildtunnel (ook voor giraffen en olifanten), de rondweg en de samenwerking met de gemeente de revue. Prins Frank reikte de burgemeester een nieuwe ambtsketen uit en liet tevens het nieuwe gemeentewapen zien met daarin het wapen van Stompwijk. In het nieuwe wapen en ambtsketen is het oudste dorp van de gemeente niet vertegenwoordigt wat natuurlijk zeer betreurd wordt daar het logo van “het dorstig hert” vroeger altijd centraal stond. Nu heeft de burgmeester een nieuw wapen en keten met ook het Gaandersdorp erop.
In de middag staat de optocht centraal in het dorp van “het dorstig hert”. Gelukkig was er goed weer gekomen, wat voor het groot aantal meerijdende karren een groot geschenk was. Na het startsein bij Scheria van de uit Leidschendam overgekomen (bereden) politie zette de stoet van ong. 30 wagens+tractor zich in beweging richting het dorp om na een tour af te sluiten bij Het Blesse Paard. Motto tijdens de carnaval was “het dak eraf” wat door de deelnemers goed verwerkt werd in hun inzending. De optocht blonk uit met de goed versierde inbreng van iedereen, uiteenlopend in diverse types. De uitslag van de optocht, die beoordeeld door een team van vijf onafhankelijke juryleden, was als volgt:
Aanmoedigingsprijs: Party House (jeugd onder de 16 jaar)
Particulier:
1. Danny Hoogendijk 91 pnt.
2. Vrouwen oudprinsen 88 pnt.
3. Het is wat geworden 81 pnt.
Vereniging:
1. Orion 109 pnt.
2. IJsclub 96 pnt.
3. Toerclub 94 pnt.
Winnaar wisseltrofee: Orion
(De niet opgehaalde bekers kunnen alsnog ophalen tijdens het slotbal.) Winnaar van de optocht werd jeugdsoc. Orion die met een openslaand dak van een skihut de aandacht van het grote publiek trok, die tijdens de tocht nog muizen kregen van de Prins en Page. Nadat de afsluitende wagen, die van de raad van elf met hun Prins en Page, afgeladen had bij het beroemde kruispunt in het dorp ging het feest verder met de Blaasbalgen in Het Blesse Paard.
Na een snelle hap openden Prins Frank en zijn Page Jacqueline ’savonds het gekostumeerde bal. Dat het carnavalsfeest in Gaandrie populair is bleek wel uit de schitterende creaties en verkleedpartijen van de bezoekers. Het leek of heel Gaandrie deze avond uit haar “dak“ ging. Het bordje vol moest bijna op de deur geplakt worden. De Prins en Page hadden hun handen vol om de mooist verklede dame, heer en groep te kiezen, die tevens het motto “het dak eraf” uitbeeldden. Gelukkige prijswinnaars waren dan ook een damesgroep die een huis met openslaande dak op hun hoofd hadden, een zwerver die geen dak boven hoofd heeft en een engel die geen dak nodig heeft. Op de muziek van De Blaasbalgen en disco Firefly werden tot in de kleine uurtjes polonaise gelopen en gedanst.

Zondag
Voor de Prins en Page een wat rustigere dag want hier komen meer de oud Prinsen van De Gaanders in actie. Om 11 uur was er volgens goed gebruik de carnavalsmis in de H. Laurentiuskerk met als voorganger Pastoor Van der Plas. Hij zette de religieuze betekenis van carnaval op een rijtje met daarbij de mooie liederen van het koor onder leiding van Elli Janson. Daarnaast richtte Prins en Page nog een woord tot het publiek in de kerk waar uiteengezet werd wat het ziekenbezoek voor een indruk op hen had gemaakt. Zij hebben de dagen vooraf met de Opper zo’n 40 bezoekjes gebracht met zieken en ouderen. De opkomst was met een volle kerk buitengewoon goed te noemen waar ook de burgemeester van de partij was. Onder luid applaus gaf het koor nog een kleine toegift in de kerk. Later op de middag was er het mooie carnavalsconcert van Fanfare Juliana in samenwerking met het oudprinsenkoor. De fanfare onder leiding van Nico Rensen trakteerde het publiek op een mooi stukje bekend klassieke muziek. Later waren de oud prinsen weer aan de beurt met de wat gezelligere liederen die het gehele Blesse Paard mee deed zingen. Met begeleiding van Wim v.d. Geest en Arie Paardekoper zongen de oudprinsen het dak eraf. Kortom weer gezelligheid troef deze middag, speciaal voor de inwoners van Stompwijk die niet de avond ervoor van de partij waren. Later bliezen De Blaasbalgen hun toeters bijna weer op om nog even een polonaise van stal te halen. Maar niet alleen kunnen zij polonaise spelen maar ook wat rustigere nummers en ook popmuziek zoals The Golden Earring. Naast dit optreden waren ook Prins en Page met hun act in het programma opgenomen, wat menig lachspier in werking stelde. Met hun uitdossing en capriolen op een door oud Prins Jos gemaakte compilage, was het goed vertoeven in de Bles.

Maandag
De middag van de kindercarnaval voor de jeugdigen uit Gaandrie. Prins Jan en Page Celini van de (Gaanders) Komers en hun raad gingen voorop in de polonaise bij de jeugdigen uit ons dorp. Leuk verklede kinderen genoten deze middag van een echte clown, die leuke verrassingen in petto had. Prins Frank en Page Jacqueline trakteerde alle kinderen deze middag op drinken en eten, dus ook zij worden door De Gaanders in de watten gelegd. Veel kinderen hadden deze middag hun kleurplaat uit de Gaanderskrant mee gekleurd meegenomen. Hieruit trokken Prins en Page twee winnaar. Ook kregen de mooist verkleden een kado uit hadden van Prins en Page van Gaandrie.
De winnaars deze middag waren: Manuska van Es, Josine van Es, Bart v.d. Sande, Charon van Abswoude, Daphne Janson, Pim v.d. Arend. Winnaar bij de kleurplaat waren: Lisa van Vliet 6 jaar en Loes v.d Arend 4 jaar.
Na bijna 6 dagen carnaval in Stompwijk (Gaandrie) is toch regelmatig “het dak eraf” gegaan. Prins en Page hebben het carnavalsfeest uitgedragen, wat zich uitte in een grote deelname van jong tot oud en waar de gezelligheid hoog in het vaandel stond. Kortom een fantastisch festijn in Gaandrie waar iedereen van geniet. Foto’s, beelden en andere impressies zijn te zien op de enige echte Gaanders internet site: www.stompwijk.nl/degaanders

P.R. De Gaanders