Vervolg El Campo boliviano

(I.v.m. de dikte van deze Dorpsketting een kort verslag, volgende week het vervolg).
Slapen deden we waar het maar kon: in een schooltje, in de kerk, in een gezondheidscentrum, in een internaat en de jongens sliepen vaak buiten onder de blote sterrenhemel. En als er geen matrassen waren dan was het slapen op de harde tafels met enkel een slaapzakje (deed me wel weer denken aan de harde bedden in Azië). En ja als je een week met weinig kleren op pad bent, moet je ze toch een keer wassen… in de rivier met een steen en wat zeep.

In alle gemeenschappen werden we met open armen ontvangen. Met de kinderen werden spelletjes gedaan en activiteiten voor kerst. Een potje voetbal met de plaatselijke bevolking was ook erg leuk. Aan de koeienboeren onder ons kan ik nog vertellen dat ze in Bolivia pas echt weten wat melken is. Bij Don Julio waren we uitgenodigd voor melk… dus vroeg in de ochtend erheen, de koeien werden achter de hekken gedaan, de glazen kwamen tevoorschijn met maar liefst 2 flessen Singani (een Boliviaanse sterke drank). De bedoeling was een beetje suiker met singani in het glas te doen en daarna het glas onder de uier van de koe te houden voor de melk. Verser kan de melk toch niet zijn!!

Maar oh wat stijgt die singani op de vroege ochtend toch snel naar je hoofd, bij mij tenminste. De Bolivianen gingen nog wel voor een tweede en zelfs voor een derde keer singani met melk. Wisten jullie trouwens dat de Nederlandse koeien veel faam hebben in Bolivia: ´las vacas Holandesas´ (de Nederlandse koeien) die geven pas echt VEEL melk!! Zelf ben ik eerder terug gegaan naar Sucre. De rest heeft kerst in Huacareta en San Juan gevierd. Ik wilde weer graag bij ´mijn kindjes´ van het weeshuis zijn met kerst, vandaar.

Voor mij was deze week een bijzondere ervaring waarin ik veel gezien en geleerd heb…zelfs kan ik nu het ´onze vader´ in het Spaans. Maar wat me toch wel het meeste is bijgebleven zijn de mensen….. erg arm maar toch altijd met een stralende glimlach op het gezicht. En ook zo dankbaar met hetgeen wat ze van ons ontvingen. Fantastisch gewoon!!