VVD MAAKT WERK VAN ZUID-HOLLAND

VVDkandidaat Volmuller: ‘Sportstadion in bedrijvenpark is echt van de gekke.’
Op 11 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten van ZuidHolland. De Leidschendamse kandidaat voor de Provinciale Staten namens de VVD is Julie Volmuller (Lijst 1, nummer 11). Reden om haar eens te vragen naar voor Leidschendam belangrijke aangelegenheden waar de Provincie iets over te zeggen heeft. “Voorop staat”, begint Julie haar betoog, “dat juist in ZuidHolland er behoefte aan een sterk liberaal geluid. CDA en PvdA regeren sinds 1999 in ZuidHolland samen met GroenLinks, SGP en ChristenUnie. Deze partijen hebben de VVD de grootste partij in provinciale staten van ZuidHolland vier jaar buiten het college van Gedeputeerde Staten gelaten. Het beleid van deze bijzondere coalitie heeft bijvoorbeeld geleid tot tweehonderd extra ambtenaren; hogere belastingen (opcenten motorrijtuigenbelasting); betutteling van gemeenten over zaken die niet tot de provinciale taken horen; achterstanden bij provinciale kerntaken, zoals aanleg en onderhoud van wegen en groengebieden en verspilling van belastinggeld, bijvoorbeeld aan dure buitenlandse reizen.

Het moet dus anders?
“Jazeker. Wij willen dat de provincie ZuidHolland zich weer gaat richten op haar kerntaken en haar financiën op orde brengt. Dus orde op zaken bij het provinciebestuur en de ambtelijke diensten; minder bureaucratie en degelijke financiële controle. We zijn tegen geldverspilling en voor beperken van taken met betere resultaten. Dat betekent bijvoorbeeld géén ZuidHollandse waterdagen, géén dure kunstuitingen (zoals zeecontainers op het binnenplein van het provinciehuis) en géén onzinnig buitenlands beleid. Dat kan met 15% minder ambtenaren. De vele miljoenen die daarmee worden bespaard kunnen dan worden geïnvesteerd in wegen en openbaar vervoer, groen en recreatie, en ook zorg.”

Vertaalt u dat eens naar Leidschendam?
“De bereikbaarheid van Leidschendam moet moet alle beschikbare middelen worden verbeterd. Anders vertrekken bedrijven uit Leidschendam naar elders. Dit kan door een aantal provinciale wegen flink op te knappen. Maar ook door het verbeteren van het openbaar vervoer. Ik denk dan met name aan RandstadRail en tramlijn 19. De Provincie moet er op alle mogelijke manieren, ook financieel, voor zorgen dat beide vormen van openbaar vervoer zo spoedig mogelijk worden gerealiseerd.”

En als het om de grens tussen stad en land gaat?
“Dan hebben we bijvoorbeeld het gebied tussen Leidschendam en Voorschoten. Dat is een mooi stuk natuur dat behouden moet blijven. Het gebied kan nog aantrekkelijker worden gemaakt door de kassen in het gebied te verplaatsen naar gebieden buiten deze zogenoemde ‘Duivenvoorde corridor’. Bovendien kan het mooie groene gebied beter toegankelijk worden gemaakt voor fietsers en wandelaars door de aanleg van fiets en wandelpaden. Ik zal me er in Provinciale Staten hard voor maken dat de Provincie geld hiervoor vrijmaakt!”

Iets heel anders: de komst van het ADOstadion in het Forepark?
“Ik vind dat een heel slechte zaak. Het Forepark is toplocatie voor een bedrijfsterreinen. De VVD in de Provinciale Staten vindt dat op zo’n locatie bedrijven moeten worden gevestigd die een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in de regio. Als het stadion er komt, kunnen in, en ook met name rond het stadion, veiligheidsproblemen ontstaan met alle gevolgen voor de bedrijven op het Forepark van dien. Bovendien ontstaan in het gebied verkeersproblemen, omdat het stadion slechts via twee wegen is te bereiken en met het openbaar vervoer alleen lopend vanuit Voorburg.”

Kan de Provincie nog iets betekenen voor Stompwijk?
“Jazeker. Met geld van de Provincie kan bijvoorbeeld het gebied rond het dorpshuis in Stompwijk worden opgeknapt. Bovendien kan het gebied aan kwaliteit winnen door het verplaatsen van her en der verspreide kassen in het gebied. Provinciale Staten hebben een voorstel van mij aangenomen waarin staat dat de glastuinbouw aan de Huysitterweg (47 hectaren) mag uitbreiden en in de toekomst niet zal worden gesaneerd. Dit is ook opgenomen in het provinciale streekplan. Voor de glasbouwtuinders in dit mooie, groene gebied is dit een zeer stevige impuls om het verspreide glas op te ruimen en de Huysitterweglokatie zo in te richten dat milieumaatregelen optimaal worden toegepast. Ook kan Stompwijk meer worden ontsloten voor recreatie, bijvoorbeeld voor kanovaren.”

Zijn er nog meer voor Leidschendam belangrijke zaken in de Provincie waar je je voor inzet?
“Allereerst wil ik graag dat geld van de Provincie voor stadsvernieuwing wordt ingezet om het Damcentrum te verbeteren. Ook ben ik voorstander van het meer toegankelijk maken van de 300 ha grootte Driemanspolder (gemeente Zoetermeer) voor recratie. Diezelfde polder kan ook worden aangewezen als waterbergingsgebied voor het geval dat het water in de regio zo hoog staat dat het nodig is de polder onder te laten lopen om elders overstromingen te voorkomen.”

Voor meer informatie over Julie Volmuller en het verkiezingsprogramma van de VVD in ZuidHolland surft u naar www.vvdzuidholland.nl. Wilt u Julie Volmuller een persoonlijke vraag wilt stellen, mailt u uw vraag naar Volmulj@pzh.nl. Op zaterdag 8 maart aanstaande is Julie Volmuller aanwezig in de verkiezingskraam op winkelcentrum Leidschenhage om al uw vragen te beantwoorden.