Tentoonstelling Bouter

Twee generaties Bouter
C.W. Bouter (1888 – 1966) en C.V. Bouter (1928)
(23 maart t/m 11 mei 2003)

Op zaterdag 22 maart opent Wietse van Noort, restaurator schilderijen van het Gemeentemuseum te Den Haag, in Museum Swaensteyn de tentoonstelling ‘Twee generaties Bouter’. Een unieke combinatie van het werk van vader en zoon, Cornelis (Cor) en Victor Bouter, voor het eerst samengebracht in een expositie. Ook het leven van grootvader Hendrik Bouter stond in het teken van de schilderkunst, van hem is echter geen werk bekend. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de galerie ‘De Heeren van Voorburg.
De schilderkunst loopt als een rode draad door het leven van Cor en Victor Bouter: zij hebben hier op een geheel eigen wijze invulling aan gegeven. Cornelis Bouter werkt in olieverf. Zijn werk kan gezien worden in traditie van de Haagsche School. Voor hem was het schilderen een beroep, een manier om de kost te verdienen voor zijn gezin. Zijn werk was erg gewild en verkocht goed. Hollandse landschappen met koeien en schapen, interieurs met moeder en kinderen, stadsgezichten. Voor de Tweede Wereldoorlog vonden deze gretig aftrek in NoordAmerika en Canada. Vaak werden deze commerciële werken onder een pseudoniem geschilderd: C. Verschuur, C. Hendriks, C. Willems en A.J. van Eijbergen, ze stonden allemaal voor een man, Cor Bouter.
Victor Bouter, vernoemd naar de kunsthandelaar Victor Nairing die het werk van Cor in Amerika aan de man bracht, kreeg de liefde voor het schilderen met de paplepel ingegoten. Toch ging hij in eerste instantie naar Delft om bouwkunde te studeren. Na twee jaar ging hij toch naar de Koninklijke Academie voor Beeldende kunst in Den Haag.. Na de academie haalde hij zijn bevoegdheid als tekenleraar en volgde hij een aanvullende cursus pedagogiek. Als tekenleraar werkte hij dertig jaar aan het Johan de Wit gymnasium in Dordrecht. Naast zijn drukke baan bleef hij schilderen. Zijn liefde voor architectuur bleef altijd duidelijk aanwezig in zijn aquarellen. Mensen en dieren komen in het werk van Bouter jr. niet voor. Hij laat zien wat de mens heeft voortgebracht: gebouwen en objecten.
Sinds 1981 woont Victor weer in zijn ouderlijk huis in Voorburg, waar hij werkt, van muziek geniet en zelf musiceert.

Museum Swaensteyn
Herenstraat 101
2271 CC Voorburg
070 3861673
swaensteyn@zonnet.nl