Snelheid Meerlaan

Aan u de keuze: MEERLAAN: MAXIMAAL OF 30 OF 50 KILOMETER PER UUR?

Enige weken geleden heb ik mij in de Dorpsketting aan u voorgesteld. Naar aanleiding van reacties op dit artikel hebben enkele VVDgemeenteraadsleden, waaronder ikzelf, inmiddels een (werk)bezoek gebracht aan Stompwijk. Wij hebben dit ervaren als een bijzonder leerzame gebeurtenis!
Tijdens het bezoek aan Stompwijk hebben wij onder andere de Meerlaan bezocht. Eén van de omwonenden van deze weg wees ons erop dat de Meerlaan volgens het verkeersbord aan het begin van de straat een 30kmweg is. De Meerlaan is echter niet ingericht als een 30kmweg, met als gevolg dat het auto en vrachtverkeer vaak veel harder rijdt dan de toegestane 30 km per uur. Enkele jaren geleden is overal in Nederland het begrip ‘Duurzaam Veilig’ ingevoerd, met als doel het vergroten van de verkeersveiligheid. ‘Duurzaam Veilig’ bepaalt dat in alle woonwijken maximaal 30 kilometer per uur mag worden gereden. Tegelijkertijd zijn gemeenten verplicht om die wijken zodanig in te richten dat het verkeer niet harder rijdt dan 30 km per uur.
Verkeer dat een 30kmgebied binnenrijdt, wordt hierop attent gemaakt door het passeren van een drempel aan het begin van de straat. Binnen een 30kmgebied geldt de regel dat verkeer van rechts voorrang heeft. De drempel bij de Meerlaan ligt ter hoogte van de voetgangersoversteekplaats. Er bevinden zich echter ook drempels aan het begin van alle zijstraten van de Meerlaan. Het verkeer dat op de Meerlaan rijdt, kan daardoor de indruk krijgen dat het verkeer op de Meerlaan voorrang heeft op verkeer dat uit de zijstraten komt. Omdat de Meerlaan een overzichtelijke, vrij brede en rechte weg is, is bovendien de verleiding groot om harder te rijden dan de toegestane 30 km per uur. De VVD vindt kortom dat de verkeerssituatie te onduidelijk is. Dit levert volgens de VVD gevaar op voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers.
Wij willen daarom graag de verkeersveiligheid op de Meerlaan verbeteren vóórdat er (ernstige) ongelukken gebeuren. Wij denken dat de verkeersveiligheid op twee manieren kan worden verbeterd:

MOGELIJKHEID 1
De maximumsnelheid op de Meerlaan wordt 50 km per uur. De zijstraten van de Meerlaan worden ingericht als 30kmgebied, inclusief een drempel aan het begin van de straat. De drempel halverwege de zijstraat blijft bestaan en verhoogt de verkeersveiligheid van overstekende voetgangers.

MOGELIJKHEID 2
De maximumsnelheid op de Meerlaan wordt 30 km per uur. De Meerlaan wordt ook daadwerkelijk ingericht als een 30kmweg. Dit betekent dat er een drempel komt aan het begin van de straat. De drempel halverwege de Meerlaan verdwijnt. Ook de drempels bij de zijstraten verdwijnen, zodat heel duidelijk is dat verkeer van rechts voorrang heeft. Bovendien zijn extra maatregelen denkbaar, zoals wegversmallingen (‘sluisjes’) en flitspalen, om het verkeer te ontmoedigen om harder te rijden dan 30 km per uur. Door het verbreden van de fietsstroken lijkt het dat de Meerlaan minder breed is dan de straat feitelijk is, waardoor het verkeer langzamer rijdt.

Vóórdat de VVDfractie het college van burgemeester en wethouders vraagt om mogelijkheid 1 of mogelijkheid 2 uit te voeren, willen wij graag weten wat u er van vindt! Laat ons via de post of email weten wat u vindt dat er moet gebeuren. Het gaat tenslotte om uw woonomgeving en de verkeersveiligheid van u en uw medeweggebruikers. Want de veiligheid van alle weggebruikers staat bij de VVD hoog in het vaandel. Ieder verkeersslachtoffer is er voor ons een teveel. Wij hopen op veel reacties!

Met vriendelijke groet, namens de VVDfractie,
Jacqueline van den Honert, Elzendreef 178, 2272 ED Voorburg, jacqvdhonert@vvdlv.nl
Pieter Baeten, Goeverneurkade 68, 2274 KL Voorburg, pieterbaeten@vvdlv.nl