CDA

CDA, Fractie Voorburg LeidschendamStompwijk

CDA onder voorwaarden akkoord met Structuurvisie Duivenvoorde
Het CDA is tijdens de raadsvergadering van 25 maart onder voorwaarden akkoord gegaan met de structuurvisie Duivenvoorde. Deze visie is ontwikkeld door de 3 gemeenten LeidschendamVoorburg, Voorschoten en Wassenaar. “Wij willen zoveel mogelijk zekerheid voor de ondernemers in dit gebied. Daarom moet op korte termijn duidelijk worden welke de financiële mogelijkheden zijn”, dat zeggen de CDA fractieleden Carla Bregman en Kees Geertsema.
De Duivenvoorde corridor is het landelijk gebied tussen Leidschendam, Voorschoten en Wassenaar. Al vele jaren geleden heeft de provincie Zuid Holland dit gebied aangewezen als een groene, landschappelijke verbinding tussen de kustzone en het Groene Hart. Het gebied wordt van grote betekenis geacht voor recreatie, natuur en landschapsbouw. De ontwikkelingsmogelijkheden voor andere activiteiten en functies, zoals glastuinbouw en grootschalige detailhandel worden door het door de provincie vastgestelde streekplan beperkt. Volgens de structuurvisie moeten deze bedrijven daarom op termijn moeten worden uitgeplaatst en dan weer meer kansen krijgen. Maar, met deze uitplaatsing zijn vele miljoenen euro´s gemoeid.
Door nu akkoord te gaan met de structuurvisie wil het CDA het uitsluitend mogelijk maken dat er een intentieovereenkomst wordt gesloten tussen de betrokken gemeenten en provincie en Rijk. Het doel van deze overeenkomst is om gezamenlijk de financiële haalbaarheid van de herinrichting van het hele gebied te onderzoeken. Voorts zullen zij zich allen moeten inspannen om de voor de uitvoering van de visie benodigde financiële middelen te vinden.
De CDA fractie hecht er aan dat de kosten voor de realisatie van de structuurvisie volledig gecompenseerd worden door de opbrengsten van nieuwbouw in het gebied zelf en door bijdragen van provincie en Rijk. Om de ondernemers in het gebied meer zekerheid te bieden voor hun toekomst wenst het CDA dat er een tijdslimiet wordt vastgesteld waarbinnen de financiële haalbaarheid wordt verkend. Nadat de eventuele haalbaarheid voldoende is vastgesteld kan besloten worden om over te gaan tot de realisatie van de plannen voor het hele gebied. Zo niet, dan gaan we weer terug naar de oude situatie. De CDA fractie heeft dit standpunt vastgelegd in een amendement dat door de raad is aangenomen en dat in het Raadsvoorstel is opgenomen.

INLICHTINGEN: CARLA BREGMAN (0703276129)EN KEES GEERTSEMA (0703176040)