‘Kunst om van te smullen’

De komende maanden is er in Museum Swaensteyn aandacht voor een zeer universeel onderwerp, namelijk ETEN!!!! Eten speelt een rol in het leven van iedereen. Het is van alle tijden en van alle mensen. In samenwerking met Kunstgebouw organiseert Museum Swaensteyn de tentoonstelling ‘Kunst om van te smullen’. Dit educatieve project rond het thema ‘eten’ is in eerste instantie bedoeld voor 11 t/m 14-jarigen, m.n. ook uit het VMBO-onderwijs. Zij maken niet alleen kennis met kunstwerken die iets met eten te maken hebben, maar ook met eten in andere culturen. Natuurlijk zijn ook grote mensen die van eten houden welkom!

Speciaal voor deze tentoonstelling werden drie kunstenaars uitgenodigd een werk te maken. Bethany de Forest maakte bijvoorbeeld een spiegelpaleis, een soort poppenhuis waarvan het interieur opgebouwd is uit etenswaar. Engelse dropjes veranderen in boeken in de boekenkast of in tegels aan de wand, koekjes vormen de gemarmerde vloerbedekking. Claudia Liechty toont haar ‘aardappelproject’, waarbij zij met kinderen verschillende gerechten maakt en de schillen gebruikt voor kunstwerken. Zij heeft dit vastgelegd in een video en in een ‘aardappelgroeiboek’. Zeger Reyers speelt met de geluiden die in de keuken te horen zijn. Een video en een cd laten zien en horen hoeveel ‘muziek’ er in de keuken zit. De kunstwerken vormen het begin van een opdracht aan de leerlingen. Aan hen wordt gevraagd iets te maken (bijvoorbeeld een stukje interieur van het poppenhuis of muziek!), aan te vullen, te spelen, te tekenen, te koken of uit te vinden. Ook individuele kinderen, die niet in schoolverband komen, kunnen diverse opdrachten uitvoeren.

Activiteiten
Natuurlijk vormen de lessen een belangrijk onderdeel van dit project. Maar in de tweede helft van de maand mei organiseert het museum allerlei activiteiten rond het thema ‘eten’. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: op zondag 18 mei is er een Proeverije, een gezellige eetmarkt, waar u exotische hapjes kunt proeven en nieuwe producten kunt testen. Het weekend van 24 en 25 mei is Japans weekend met o.a. een Ikebanatentoonstelling, een sushiworkshop en een Japanse theeceremonie; op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) is er een uitgebreide High Tea en als klapstuk op zaterdag 31 mei een Romeins buffet. Meer informatie kunt u vinden in het Nieuwsbulletin van het museum, dat gratis af te halen is tijdens de openingstijden. Hierin bevindt zich ook een inschrijfformulier.

De tentoonstelling ‘Kunst om van te smullen’ is vanaf donderdag 17 april geopend voor het publiek. Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Er kan nog ingeschreven worden voor museumlessen, door zowel het basis als het voortgezet onderwijs. U kunt daarvoor contact opnemen met Mirjam van der Meer, 3961673, (van di t/m vrijdag).