Nationaal Museumweekend

Nationaal Museumweekend 12 en 13 april
‘Voorburgse Kunst en Kitsch in Museum Swaensteyn

Zoals gebruikelijk is Museum Swaensteyn tijdens het museumweekend op zaterdag 12 en zondag 13 april gratis voor publiek toegankelijk. Om 11.00 uur gaan de deuren open tot 17.00 uur. Het museumweekend staat dit jaar in het teken van ‘verzamelen’, een van de basisactiviteiten van een museum. In het kader hiervan kunt u op zondag van 13.00 tot 17.00 uur in het museum terecht met uw eigen verzamelde spullen op onze ‘Voorburgse Kunst en Kitschmiddag’.

Voorburgse Kunst en Kitsch
Op zondag 13 april kunt u tussen 13.00 en 17.00 in het museum terecht met voorwerpen waarvan u denkt dat ze een link met Voorburg hebben. Allerlei experts zullen aanwezig zijn om uitleg te geven over archeologische voorwerpen, schilderijen, prenten en tekeningen, foto’s, etc. Zij kunnen u vertellen of u een echte Akkeringa of Brouwer in uw bezit heeft, of het door u gevonden potje Romeins of middeleeuws is, of de afgebeelde boerderij in Voorburg stond of niet. Misschien is het in sommige gevallen zelfs mogelijk er een bepaalde waarde aan toe te kennen. Niet alleen schilderijen zijn welkom, wij kunnen u ook meer vertellen over een tramkaartje van de Blauwe Tram of een foto van een onbekende Voorburger. Maar wanneer u denkt een echte Van Gogh in huis te hebben mag u die natuurlijk rustig komen laten zien!!!!
Naast een groot aantal Voorburgse experts hebben wij ook de heer Chris Vellinga van Venduehuis voor Notarissen in Den Haag bereid gevonden zijn expertise in te zetten. Hij houdt zich als registertaxateur specifiek bezig met schilderijen.
Medewerkende experts zijn o.a.
Dhr. J. de Beer (gemeentearchief), Voorburgse foto’s en documenten
Dhr. G. Duivesteijn, Voorburgse grafiek
Dhr. G. Groenveld (Historisch Genootschap ‘De Blauwe Tram’), Openbaar Vervoer
Dhr. F. Kokshoorn, beeldhouwwerk
Mevr. H. de Loor, textiel
Dhr. C. Milot en dhr. W. de Jonge (Archeologische Werkgroep), archeologisch materiaal
Dhr. M. Soonius (Stichting Hoekenburg), prentbriefkaarten/foto’s
Dhr Ch. Vellinga (Venduehuis der Notarissen Den Haag), schilderijen

Tentoonstellingen
U kunt in dit weekend natuurlijk ook een aantal tentoonstellingen bekijken: de schilderijen van vader en zoon Cornelis en Victor Bouter, de bloemenfoto’s van Peet Hiddink èn een kleine tentoonstelling rond de ambtsketens, die burgemeester van Haersma Buma op 4 april in bruikleen heeft gegeven aan het Museum Swaensteyn. Naast deze ketens zijn o.a. de oude gemeentewapens van Veur, Stompwijk, Leidschendam en Voorburg te zien, het nieuwe wapen van de gemeente en het burgemeesterskostuum van Mr. H.N.C. Baron van Tuyll van Serooskerken (1883 – 1912).

Kadootje
Voor houders van een Museumjaarkaart is ook dit jaar weer een kadootje, gratis bij het bezoek aan het museum. Dit jaar schreef Ella Reitsma, kunsthistorica en journaliste, het Museumweekgeschenk: Museumhuizen. In dit boekje aandacht voor de huizen van 8 verzamelaars, wiens huis uiteindelijk museum is geworden, o.a. Lambert van Meerten in Delft, Simon van Gijn in Dordrecht en Museum Mesdag in Den Haag. Alleen op vertoon van uw Museumjaarkaart!

Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, 2271 CC Voorburg, 070 3861673, swaensteyn@zonnet.nl