Fotopresentatie Veiling Veur

Het Gemeentearchief van Leidschendam-Voorburg heeft opnieuw in de hal van het Servicecentrum aan de Koningin Wilhelminalaan 2 te Leidschendam een presentatie ingericht. Het betreft een fotocollage over de voormalige Veiling Veur en de daar veilende tuinders en veilingschippers. Een dertigtal foto´s geeft een goed beeld van de toenmalige veiling en de bedrijvigheid daar rondom heen.
Kort na 1900 werden er in Veur, evenals in alle andere tuinbouwstreken, acties gevoerd om een veiling op te richten. De Haagse tuinders (zo werden de tuinders genoemd die in Den Haag markten)wilden op eenvoudiger en goedkoper wijze hun producten afzetten. Aangezien men als aanvangsomzet een bedrag van f100.000,= gesteld had, duurde het tot 1910 voordat het tot een definitieve oprichting van Veiling Veur e.o. kwam. In de jaren 60 is het inzicht ontstaan dat grotere concentratie van de afzet economisch voordeliger is. De veiling heeft tot in het jaar 1967 bestaan.
Het Servicecentrum in Leidschendam is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 15.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. De presentatie is hier tot en met eind mei te bezichtigen. Daarna zal hij verplaatst worden naar de openbare bibliotheek in Leidschendam.

Archiefmateriaal
Het Gemeentearchief van Leidschendam-Voorburg is altijd zeer geïnteresseerd in het verwerven van archieven en archiefstukken van particulieren, verenigingen en instanties. In het speciaal daarvoor ingerichte depot worden archieven optimaal bewaard. Voor informatie, schenkingen of het in bruikleen geven van documenten, fotos en ander archiefmateriaal kunt u contact opnemen met het Gemeentearchief via gemeentearchief@leidschendamvoorburg.nl of via telefoonnummer 070-3009675 of 3009336.